Unutrašnjost Hrama Svetog Nikole u Foči dobija novi izgled, pomažu i Rusi

03.03.2023. 11:23
0
IZVOR: radiofoca.com

Unutrašnjost Hrama Svetog Nikole u Foči dobija dosta svjetliji i ljepši izgled, a za restauraciju ovog nacionalnog spomenika kulture, koja je u toku, čulo se i do Moskve, pa su se tamošnji Srbi sa braćom Rusima uključili u prikupljanje priloga.

Blagoslovom mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, a pod nadzorom i uz odobrenje Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, restauracija je počela u septembru prošle godine.

Zidovi hrama, izgrađenog 1857. godine, bili su prilično oronuli, na dosta mjesta napukli i potamnili toliko da se zidna ornametika jedva nazirala, a sada su ponovo zablistali.

Starješina hrama Miloš Samardžija rekao je Radio Foči da je urađeno 90 odsto posla, te da će se, nakon zimske pauze, polovinom marta radovi nastaviti.

Slika

Foto: radiofoca.com

- Crkva je mnogo svjetlija nego što je bila. Na tome se i radilo, da se posvijetle i osvježe boje, da se vidi elastičnost boja. Držali smo se projekta onako kako nam je Zavod izdao upute - kaže Samardžija.

Zidno slikarstvo očuvano je u izvornom obliku, s tim što će centralni dio svoda dobiti i nove elemente.

- Gdje su bili barokni likovi, sada će biti u vizantijskom stilu, a biće i velika ikona Hrista Pantokratora sa anđelima okolo. U oltarskom dijelu oslikana je Presveta Bogorodica i pod blagoslovom mitropolita radiće se još na ikonopisu u unutrašnjosti oltara - navodi Samardžija.

Dosta jasniji izgled dobijaju i likovi svetitelja na veličanstvenom ikonostasu fočanske stare crkve, mada će ovoga puta izostati njegova restauracija.

Slika

Foto: radiofoca.com

 - Radi se čišćenje ikonostasta, ali ništa konkretno, jer su to posebne procedure i posebna sredstva sa kojima mora ikonostas da se zaštiti i boje da se osvježe. Sada se radi samo čišćenje, da se skine jedan sloj sa ikonostasa - pojašnjava starješina hrama.

Elektroinstalacije u crkvi nanovo su razvedene, a gorionik sa svijećama je izmješten van crkve, pored objekta za prodaju svijeća, koji je, takođe, uređen i opremljen.

Slika

Foto: radiofoca.com

Dok traje restauracija, bogosluženja se vrše u crkvenoj sali u zgradi pored hrama.

- Planiramo do Vaskrsa da se vratimo u crkvu, a već poslije slave Nikoljica da nastavimo ostale radove koje smo planirali u ovoj godini - kaže Samardžija.

Vrijednost radova je 149.000 KM, a izvođač je banjalučka firma „Dekor Kuprešak“.

Uz neprestanu saradnju, kako ističe Samardžija, sa članovima Crkvenog odbora i njihovo nesebično zalaganje i trud oko samih radova, restauracija unutrašnjosti hrama finansira se najviše prilozima vjernika.

 - Veliki je odziv vjernog naroda, svojim prilozima pomažu svoju svetinju, kao što su je i naši preci sagradili i ostavili nama na čuvanje u slavu Božiju. Svako ko daje prilog ugrađuje sebe u svetinju i neka mu Gospod Bog stostruko u dobru, zdravlju i radosti uzvrati - poručio je Samardžija.

On je dodao da je ove godine u planu da se uradi i podno grijanje, kao i novi drenažni sistem oko crkve, jer su postojeći kanali za odvod površinskih voda začepljeni, pa voda i vlaga ugrožavaju zidove hrama.

U prikupljanje priloga za Hram Svetog Nikole u Foči uključili su se i Srbi u Rusiji, pa su nedavno održali dobrotvorni turnir u malom fudbalu „Igraj za braću“ sa kojeg su sva sredstva namijenili obnovi fočanskog hrama.

Uz parolu, „Neka hram u Foči ponovo zasija“, nastupile su četiri srpske i ruske ekipe, a pobijedila je ekipa „Srbija“.

Prilozi za restauraciju crkve mogu se uplatiti na račun Srpske pravoslavne crkvene opštine Foča, Crkva Svetog Nikole, broj 5550100001351126 u Novoj banci.

Piše: Igor Janković

Komentari 0
Povezane vijesti
Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića
Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    14h 41m
    0
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    12h 10m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    11h 28m
    0
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    6h 24m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    2h 36m
    0