Upozorenje građanima zbog najavljenog toplotnog talasa

08.07.2024. 17:10
0
IZVOR: srna.rs

Uprava civilne zaštite Republike Srpske savjetuje građane da, zbog najavljenog toplotnog talasa, rashlađuju prostorije, izbjegavaju fizičke aktivnosti, boravak napolju u najtoplijem dijelu dana i da uzimaju više tečnosti.

- Osjetljiva populacija, djeca, trudnice, stari, oboljeli od hroničnih bolesti, imaju smanjenu sposobnost prilagođavanja i zbog toga treba da obrate posebnu pažnju na brigu o zdravlju u ljetnjim mjesecima i najavljenim vremenskim uslovima - saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite.

Preporučuje se održavanje sobne temperature ispod 32 stepena Celzijusova tokom dana, odnosno ispod 24 stepena Celzijusova tokom noći.

- Ovo je naročito važno za djecu uzrasta do dvije godine, lica starija od 60 godina, kao i za hronične bolesnike. Bitno je i izbjegavati boravak napolju u toku najtoplijeg dijela dana od 10.00 do 17.00 časova - dodaje se u saopštenju.

Iz Republičke uprave civilne zaštite upozoravaju građane da se u najtoplijem dijelu dana ne naprežu fizički, da se rashlađuju vodom i da ne ostavljaju djecu, kao ni životinje, u parkiranim vozilima.

Građanima se preporučuje da redovno unose tečnost, prije svega vodu, da ne konzumiraju alkohol, smanje unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića i izbjegavaju hranu sa visokim sadržajem proteina.

U saopštenju se građani pozivaju da potraže pomoć ako osjete vrtoglavicu, slabost, uznemirenost, intenzivnu žeđ ili glavobolju.

Iz Republičke uprave civilne zaštite navode da će pratiti situaciju u kontaktu sa nadležnim lokalnim službama.

Narednih 10 dana u cijeloj Republici Srpskoj očekuje se vrlo toplo vrijeme, pogotovo od srijede, 10. jula, sa temperaturom vazduha do 40 stepeni Celzijusovih.

Komentari 0
Povezane vijesti
Upozorenje za građane prilikom kupovine putem interneta Upozorenje za građane prilikom kupovine putem interneta
Apel poslodavcima da zbog vrućina prilagode rad na otvorenom Apel poslodavcima da zbog vrućina prilagode rad na otvorenom
Upozorenje na rizik od požara Upozorenje na rizik od požara
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 26m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 49m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    10h 22m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    13h 19m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    13h 10m
    0