Упозорење грађанима због најављеног топлотног таласа

08.07.2024. 17:10
0
ИЗВОР: srna.rs

Управа цивилне заштите Републике Српске савјетује грађане да, због најављеног топлотног таласа, расхлађују просторије, избјегавају физичке активности, боравак напољу у најтоплијем дијелу дана и да узимају више течности.

- Осјетљива популација, дјеца, труднице, стари, обољели од хроничних болести, имају смањену способност прилагођавања и због тога треба да обрате посебну пажњу на бригу о здрављу у љетњим мјесецима и најављеним временским условима - саопштено је из Републичке управе цивилне заштите.

Препоручује се одржавање собне температуре испод 32 степена Целзијусова током дана, односно испод 24 степена Целзијусова током ноћи.

- Ово је нарочито важно за дјецу узраста до двије године, лица старија од 60 година, као и за хроничне болеснике. Битно је и избјегавати боравак напољу у току најтоплијег дијела дана од 10.00 до 17.00 часова - додаје се у саопштењу.

Из Републичке управе цивилне заштите упозоравају грађане да се у најтоплијем дијелу дана не напрежу физички, да се расхлађују водом и да не остављају дјецу, као ни животиње, у паркираним возилима.

Грађанима се препоручује да редовно уносе течност, прије свега воду, да не конзумирају алкохол, смање унос кафе и газираних безалкохолних пића и избјегавају храну са високим садржајем протеина.

У саопштењу се грађани позивају да потраже помоћ ако осјете вртоглавицу, слабост, узнемиреност, интензивну жеђ или главобољу.

Из Републичке управе цивилне заштите наводе да ће пратити ситуацију у контакту са надлежним локалним службама.

Наредних 10 дана у цијелој Републици Српској очекује се врло топло вријеме, поготово од сриједе, 10. јула, са температуром ваздуха до 40 степени Целзијусових.

Коментари 0
Повезане вијести
Упозорење за грађане приликом куповине путем интернета Упозорење за грађане приликом куповине путем интернета
Апел послодавцима да због врућина прилагоде рад на отвореном Апел послодавцима да због врућина прилагоде рад на отвореном
Упозорење на ризик од пожара Упозорење на ризик од пожара
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 27m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 50m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 23m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 20m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 11m
    0