Uroš Gutić i Sara Tomić pobjednici "Ulične trke kroz Foču"

20.05.2022. 21:38
0
IZVOR: srna.rs

Nevesinjac Uroš Gutić, koji nastupa za Atletski klub "Borac" iz Banjaluke, i Trebinjka Sara Tomić iz Atletskog kluba "Trebinje" pobjednici su "Ulične trke kroz Foču", tradicionalne sportske manifestacije koja je prvi put održana kao zvanično takmičenje atletskih saveza Republike Srpske i BiH.

Gutić, koji je aktuelni šampion BiH na 5.000 metara, stazu dugu 3.000 metara, centralnim gradskim ulicama i preko dva drinska mosta, istrčao je za okruglo devet minuta.

- Učestvujem na velikom broju uličnih trka u BiH i regionu, trčim na 3.000, 5.000 i 10.000 metara. Oduševljen sam atmosferom u Foči, ovaj ciljni pravac bio je pun publike, digne adrenalin, fenomenalno. Odlična konkurencija, bili su tu Emir Hastor, prvak BiH u maratonu, Belmin Mrkanović, juniorski prvak Balkana na 3.000 metara, a meni je danas bio bolji dan - rekao je Gutić nakon trke.

Drugo mjesto u muškoj konkurenciji, sa tri sekunde zaostatka za Gutićem, osvojio je Belmin Mrkanović iz Doboja Istok, a treće poznati maratonac Emir Hastor iz Goražda.

- Prvi put sam u Foči, prelijep grad, mnogo mi je drago što sam učestvovao, publika je izašla u velikom broju. Organizacija je bila na veoma visokom nivou i može se porediti sa drugim trkama u regionu - rekao je Mrkanović, koji je trostruki prvak Balkana na 3.000 metara sa preprekama, osmi u Evropi, a 12. u svijetu u konkureciji mlađih juniora.

Organizaciju "Ulične trke kroz Foču" pohvalila je i pobjednica u ženskoj konkurenciji Sara Tomić.

- Prelijepa atmosfera. Inače ne trčim ove duže staze, a rado ću doći i iduće godine - rekla je Tomićeva.

Druga je kroz cilj prošla Anastasija Višt iz Doboja, a treća Dijana Terzić iz Nevesinja.

Osim prva tri mjesta, novčane nagrade dobili su osvajači četvrtog i petog mjesta.

Kod muškaraca to su Zaim Šuman iz Goražda i Aleksandar Ivanović iz Foče, a kod djevojaka domaće takmičarke Anđela Pljevaljčić i Katarina Tupeša.

Prije glavne, održano je 15 trka za mlađe uzraste, od predškolaca do srednjoškolaca, a uz Fočake odlični su bili i mladi talenti iz Trebinja i Goražda.

Predstavnik atletskih saveza Republike Srpske i BiH i trener Atletskog kluba "Trebinje" Dragan Tomić kaže da će u saveze prenijeti veoma lijepe utiske.

- Nisam očekivao ovako dobru organizaciju kluba u Foči koji se aktivirao poslije duže vremena. Digli su ovo takmičenje na veći nivo, savezi su to prepoznali i nadam se da će naredne godine biti još veći broj takmičara - rekao je Tomić.

Predsjednik fočanskog Atletskog kluba "Sutjeska" Žarko Todović kaže da im je bilo čast da ugoste šampione i reprezentativce BiH.

- Uživali su sa nama, prezadovoljni smo. U mlađim kategorijama imali smo priliku da ugostimo djecu iz Trebinja, Sarajeva, Goražda, Gacka, bilo je dosta naše djece iz Foče. Bilo je lijepo gledati nadmetanje, mogla su da se prepoznaju djeca koja redovno treniraju, njihove lijepe završnice trka. Vidi se da ima dosta talenata i moćemo reći da se atletika vraća na velika vrata i da diše punim plućima - rekao je Todović.

Oragnizatori "Ulične trke kroz Foču" bili su Atletski klub "Sutjeska" i opštinski Sportski savez pod pokroviteljstvom opštine Foča.

Komentari 0
Povezane vijesti
Osvijetljen košarkaški teren u Miljevini Osvijetljen košarkaški teren u Miljevini
Fočanski majstor karatea učesnik Balkanskog prvenstva u atletici (FOTO) Fočanski majstor karatea učesnik Balkanskog prvenstva u atletici (FOTO)
Sjećanja Mila Pejovića, đaka prve generacije škole u Jošanici (FOTO) Sjećanja Mila Pejovića, đaka prve generacije škole u Jošanici (FOTO)
Najčitanije
 • Nelegalno sagrađeni objekat na Trgu kralja Aleksandra će biti uklonjen
  23h 31m
  3
 • Lica uhapšena zbog droge u Istočnom Sarajevu
  4h 54m
  1
 • Stradao devetogodišnji dječak
  3h 35m
  0
 • Pandurević predala zahtjev Sudu BiH da van snage stavi Pravilnik o registraciji vozila Vojina Mitrovića
  23h 55m
  0
 • Proizvođači romanijskog kajmaka spremni za predstojeće sajmove
  20h 16m
  0