Uroš Gutić i Sara Tomić pobjednici "Ulične trke kroz Foču"

20.05.2022. 21:38
0
IZVOR: srna.rs

Nevesinjac Uroš Gutić, koji nastupa za Atletski klub "Borac" iz Banjaluke, i Trebinjka Sara Tomić iz Atletskog kluba "Trebinje" pobjednici su "Ulične trke kroz Foču", tradicionalne sportske manifestacije koja je prvi put održana kao zvanično takmičenje atletskih saveza Republike Srpske i BiH.

Gutić, koji je aktuelni šampion BiH na 5.000 metara, stazu dugu 3.000 metara, centralnim gradskim ulicama i preko dva drinska mosta, istrčao je za okruglo devet minuta.

- Učestvujem na velikom broju uličnih trka u BiH i regionu, trčim na 3.000, 5.000 i 10.000 metara. Oduševljen sam atmosferom u Foči, ovaj ciljni pravac bio je pun publike, digne adrenalin, fenomenalno. Odlična konkurencija, bili su tu Emir Hastor, prvak BiH u maratonu, Belmin Mrkanović, juniorski prvak Balkana na 3.000 metara, a meni je danas bio bolji dan - rekao je Gutić nakon trke.

Drugo mjesto u muškoj konkurenciji, sa tri sekunde zaostatka za Gutićem, osvojio je Belmin Mrkanović iz Doboja Istok, a treće poznati maratonac Emir Hastor iz Goražda.

- Prvi put sam u Foči, prelijep grad, mnogo mi je drago što sam učestvovao, publika je izašla u velikom broju. Organizacija je bila na veoma visokom nivou i može se porediti sa drugim trkama u regionu - rekao je Mrkanović, koji je trostruki prvak Balkana na 3.000 metara sa preprekama, osmi u Evropi, a 12. u svijetu u konkureciji mlađih juniora.

Organizaciju "Ulične trke kroz Foču" pohvalila je i pobjednica u ženskoj konkurenciji Sara Tomić.

- Prelijepa atmosfera. Inače ne trčim ove duže staze, a rado ću doći i iduće godine - rekla je Tomićeva.

Druga je kroz cilj prošla Anastasija Višt iz Doboja, a treća Dijana Terzić iz Nevesinja.

Osim prva tri mjesta, novčane nagrade dobili su osvajači četvrtog i petog mjesta.

Kod muškaraca to su Zaim Šuman iz Goražda i Aleksandar Ivanović iz Foče, a kod djevojaka domaće takmičarke Anđela Pljevaljčić i Katarina Tupeša.

Prije glavne, održano je 15 trka za mlađe uzraste, od predškolaca do srednjoškolaca, a uz Fočake odlični su bili i mladi talenti iz Trebinja i Goražda.

Predstavnik atletskih saveza Republike Srpske i BiH i trener Atletskog kluba "Trebinje" Dragan Tomić kaže da će u saveze prenijeti veoma lijepe utiske.

- Nisam očekivao ovako dobru organizaciju kluba u Foči koji se aktivirao poslije duže vremena. Digli su ovo takmičenje na veći nivo, savezi su to prepoznali i nadam se da će naredne godine biti još veći broj takmičara - rekao je Tomić.

Predsjednik fočanskog Atletskog kluba "Sutjeska" Žarko Todović kaže da im je bilo čast da ugoste šampione i reprezentativce BiH.

- Uživali su sa nama, prezadovoljni smo. U mlađim kategorijama imali smo priliku da ugostimo djecu iz Trebinja, Sarajeva, Goražda, Gacka, bilo je dosta naše djece iz Foče. Bilo je lijepo gledati nadmetanje, mogla su da se prepoznaju djeca koja redovno treniraju, njihove lijepe završnice trka. Vidi se da ima dosta talenata i moćemo reći da se atletika vraća na velika vrata i da diše punim plućima - rekao je Todović.

Oragnizatori "Ulične trke kroz Foču" bili su Atletski klub "Sutjeska" i opštinski Sportski savez pod pokroviteljstvom opštine Foča.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Hrizostom: Biti svetosavac znači biti pun dobrote prema svima Mitropolit Hrizostom: Biti svetosavac znači biti pun dobrote prema svima
Katarina Vučen, učiteljica iz Foče, nagrađena za praksu „Da učenje ne bude mučenje“ Katarina Vučen, učiteljica iz Foče, nagrađena za praksu „Da učenje ne bude mučenje“
Ćehotina porasla, Drina u opadanju Ćehotina porasla, Drina u opadanju
Najčitanije
 • Sjećanja Hrešana na dolazak Austrougarske imperije u BiH
  7h 28m
  0
 • Đogo: Zabranom podizanja tri prsta završen proces etničkog čišćenja "otvorenog grada"
  13h 13m
  7
 • Noćni uspon na vrh Trebevića (FOTO)
  13h 23m
  1
 • Nataši Ćejić potrebna naša pomoć
  16h 36m
  2
 • Preminuo glumac Saša Petrović
  17h 19m
  1