Ustanovljena ženska pjesnička nagrada "Dara Sekulić"

20.04.2023. 16:04
0
IZVOR: srna.rs

Zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Kostović organizovao je danas prijem za članove organizacionog odbora manifestacije "Poetski dani Dare Sekulić" na kojem je ustanovljena Pjesnička nagrada "Dara Sekulić" za najbolji ženski neobjavljeni rukopis poezije, odnosno zbirku pjesama.

Kostović je rekao Srni da je ova manifestacija uvrštena u godišnji kalendar kulturnih dešavanja u Istočnom Novom Sarajevu i naglasio da uprava ove lokalne zajednice snažno podržava razvoj kulturnog stvaralaštva na svim poljima.

Prijatelji pokojne Dare Sekulić jutros su posjetili i njen grob, gdje su na pravoslavnom groblju "Sveti Marko" u Sarajevu prislužili svijeće i položili cvijeće, te u molitvenoj tišini saslušali audio zapis poeme "Udari mora", u naraciji Aleksandre Mitrić Štifanić.

Pjesnici Nedeljko Babić i Marijana Petronić recitovali su stihove svojih pjesama posvećenih Dari Sekulić pod nazivom "Pogled s Trebevića" i "Balada o Dari Sekulić".

Drugog dana ove književne manifestacije održana je i promocija Darine knjige "Oproštajno pismo" u izdanju Matične Biblioteke Istočno Sarajevo, na kojoj su govorili profesori Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Saša Knežević i Željka Pržulj.

- Jedan od najvažnijih događaja u okviru `Poetskih dana Dare Sekulić` svakako je promocija njene posthumno objavljene knjige `Oproštajno pismo`, za šta je najviše zaslužna Matična biblioteka Istočno Sarajevo - rekao je Knežević novinarima.

On je naveo da je riječ o knjizi u kojoj "Dara pjeva o sebi iz ugla nekoga ko je vidio sve, prošao sve i svo to životno iskustvo bazirano na ljubavi ostavlja u amanet budućim generacijama".

Pržuljeva je istakla Darine poglede i stavove o ljubavi, bolu, životu, smrti, prirodi, zavičaju.

Večeras će u 18.00 časova u Narodnoj biblioteci "Branko Čučak" na Han Pijesku, u znak sjećanja na Daru Sekulić, biti otvorena izložba "Sretna skitnica" autora Ivane Kuljanin, predstavnice Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Manifestaciju su finansijski podržali grad Istočno Sarajevo i opština Istočno Novo Sarajevo.

U Istočnom Sarajevu sinoć su svečano otvoreni "Poetski dani Dare Sekulić", književna manifestacija koja se ove godine održava pod motom "Korijeni življenja i pjevanja".

Organizatori manifestacije su "Forum teatar" Istočno Sarajevo, Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo i Matična biblioteka Istočno Sarajevo.

U programu su učestvovali profesori, pjesnici i književnici Nedeljko Babić i Nedeljko Žugić, recitatori Milan Dimić, Vladimir Zelenović i Ilija Mimić, a u muzičkom dijelu programa pjesme Dare Sekulić, koje su komponovali Peđa Hart i Luka Novosel, izvode Maja Novosel i Luka Novosel.

Sinoć je prikazan i dokumentarni TV film "Jeka gore Petrove", autora Vitomira Mitrića.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Istočnom Sarajevu prikazan dokumentarni film posvećen Dari Sekulić (FOTO) U Istočnom Sarajevu prikazan dokumentarni film posvećen Dari Sekulić (FOTO)
Poetsko zavještanje Dare Sekulić prenositi budućim generacijama Poetsko zavještanje Dare Sekulić prenositi budućim generacijama
Počinju “Poetski dani Dare Sekulić“ u Istočnom Sarajevu Počinju “Poetski dani Dare Sekulić“ u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    17h 18m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    22h 51m
    2
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    23h 43m
    1
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    2h 51m
    0
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    23h 48m
    0