Ustavni sud BiH obustavio prodaju zemljišta na Jahorini

01.06.2024. 09:18
0
IZVOR: capital.ba

Ustavni sud BiH donio je juče privremenu mjeru i obustavio primjenu Odluke o načinu i uslovima prodaje nekretnina u vlasništvu Republike Srpske koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina.

- Ustavni sud je usvojio zahtjev za donošenje privremene mjere u ovom predmetu, u kojem je podnosilac zahtjeva (13 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH) podnio zahtjev za rješavanje spora sa Republikom Srpskom zbog donošenja Odluke o načinu i uslovi maprodaje nekretnina u vlasništvu Republike Srpske koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina javnim nadmetanjem – licitacijom od 29. decembra 2023. godine. Odlukom o privremenoj mjeri privremeno je obustavljena primjena osporene odluke do donošenja konačne odluke Ustavnog suda u ovom predmetu - navedeno je u saopštenju ustavnog suda BiH.

Podsjećamo, kompanija “Drvo-export” iz Teslića u vlasništvu SNSD-ovog odbornika Srđana Klječanina Rufija kupila je početkom ove godine direktnom pogodbom preko 56 dunuma zemljišta na Jahorini za 41.130.000 maraka.

Takođe, Ustavni sud BiH donio je odluku po zahtjevu Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva BiH i Željka Komšića, takođe člana Predsjedništva BiH da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti. Kako je navedeno u saopštenju, to je u isključivoj nadležnosti BiH.

Sud je odlučio i da pojedine odredbe Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u Republici Srpskoj nisu u skladu sa Ustavom BiH te da Republika Srpska donošenjem tih odredbi nije uvažila odredbe zakona BiH kojima je uspostavljena obaveza obavještavanja dobijanja dozvole i saglasnosti Ministarstva za vanjsku trgovine i ekonomske odnose.

Van snage je stavio odluku Vlade Federacije BiH o prenamjeni šumskog zemljišta u Varešu. Inače, Vlada FBiH, u decembru 2023. godine mimo Pravobranilaštva BiH donijela je odlku i šumu dala pod koncesiju firmi Adriatic Metals koje sa tog područja vadi rudu.

Komentari 0
Povezane vijesti
OC „Jahorina“ kreće u dokapitalizaciju od 29 miliona KM OC „Jahorina“ kreće u dokapitalizaciju od 29 miliona KM
Ustavni sud BiH iduće sedmice odlučuje o prodaji zemljišta Rufiju Ustavni sud BiH iduće sedmice odlučuje o prodaji zemljišta Rufiju
Proljećno zelenilo na Jahorini prekrio aprilski snijeg Proljećno zelenilo na Jahorini prekrio aprilski snijeg
Najčitanije
  • Tatjana je pala sa litice u ambis, a dvije i po godine kasnije udala se za svog spasioca
    22h 44m
    0
  • Šesnaesto čeka prababino krilo...
    21h 55m
    0
  • Nevrijeme u Srpskoj, padao i grad (VIDEO)
    1h 14m
    0
  • Počeo humanitarni „Bazar iz bloka“ u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    23h 32m
    0
  • PU Istočno Sarajevo: Za šest mjeseci 270 slučajeva zloupotrebe narkotika (FOTO)
    5h 5m
    0