Уставни суд БиХ обуставио продају земљишта на Јахорини

01.06.2024. 09:18
0
ИЗВОР: capital.ba

Уставни суд БиХ донио је јуче привремену мјеру и обуставио примјену Одлуке о начину и условима продаје некретнина у власништву Републике Српске које се налазе у оквиру посебног подручја Јахорина.

- Уставни суд је усвојио захтјев за доношење привремене мјере у овом предмету, у којем је подносилац захтјева (13 посланика Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ) поднио захтјев за рјешавање спора са Републиком Српском због доношења Одлуке о начину и услови мапродаје некретнина у власништву Републике Српске које се налазе у оквиру посебног подручја Јахорина јавним надметањем – лицитацијом од 29. децембра 2023. године. Одлуком о привременој мјери привремено је обустављена примјена оспорене одлуке до доношења коначне одлуке Уставног суда у овом предмету - наведено је у саопштењу уставног суда БиХ.

Подсјећамо, компанија “Drvo-export” из Теслића у власништву СНСД-овог одборника Срђана Кљечанина Руфија купила је почетком ове године директном погодбом преко 56 дунума земљишта на Јахорини за 41.130.000 марака.

Такође, Уставни суд БиХ донио је одлуку по захтјеву Дениса Бећировића, члана Предсједништва БиХ и Жељка Комшића, такође члана Предсједништва БиХ да Република Српска нема уставну надлежност за регулисање правне материје која је предмет Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти. Како је наведено у саопштењу, то је у искључивој надлежности БиХ.

Суд је одлучио и да поједине одредбе Закона о производњи наоружања и војне опреме у Републици Српској нису у складу са Уставом БиХ те да Република Српска доношењем тих одредби није уважила одредбе закона БиХ којима је успостављена обавеза обавјештавања добијања дозволе и сагласности Министарства за вањску трговине и економске односе.

Ван снаге је ставио одлуку Владе Федерације БиХ о пренамјени шумског земљишта у Варешу. Иначе, Влада ФБиХ, у децембру 2023. године мимо Правобранилаштва БиХ донијела је одлку и шуму дала под концесију фирми Adriatic Metals које са тог подручја вади руду.

Коментари 0
Повезане вијести
ОЦ „Јахорина“ креће у докапитализацију од 29 милиона КМ ОЦ „Јахорина“ креће у докапитализацију од 29 милиона КМ
Уставни суд БиХ идуће седмице одлучује о продаји земљишта Руфију Уставни суд БиХ идуће седмице одлучује о продаји земљишта Руфију
Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег
Најчитаније
  • Говор владике Николаја на Видовдан 1916. године
    22h 52m
    1
  • Константин Симић нови предсједник конференције беба у Источној Илиџи (ФОТО)
    16h 41m
    0
  • Промовисан 41 дипломирани инжењер и четири мастера електротехнике (ФОТО)
    23h 2m
    0
  • Годишњица рођења Петра Кочића
    3h 24m
    0
  • Дјевојчицу убио гром на плажи на Халкидикију
    16h 10m
    0