Usvojen budžet za narednu godinu od 27.706.000 KM

15.12.2023. 14:36
0
IZVOR: srna.rs

Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo usvojila je danas budžet za iduću godinu od 27.706.000 KM, za koji je načelnik Jovan Katić istakao da je najveći u istoriji ove lokalne zajednice u kojem je 13.500.000 KM izdvojeno za infrastrukturne projekte.

- U budžetu su sredstva za unapređenje putne infrastrukture koja će kvalitetno povezati sve dijelove opštine sa centrom. Postoji dosta projekata iz oblasti obrazovanja, zdravstva, društvenih manifestacija, pomoći razvoju privrede i poljoprivrede. Vodili smo računa o tome da u svakom dijelu opštine bude realizovan jedan ili više velikih projekata - rekao je Katić novinarima.

Prema njegovim riječima, po 4.000.000 KM biće izdvojeno za izgradnju bazena i izgradnju i rekonstrukciju saobraćajnica, a obezbijeđena su sredstva za završetak izgradnje obdaništa, koja će biti okončana do Spasovdana.

Katić je rekao da je u planu i nastavak izgradnje šetališta i biciklističke staze uz rijeku Tilavu sa pratećim mobilijarom, navodeći da je krajnji cilj da ta staza na kraju ide do naselja Toplik.

- Tu je i 200.000 KM za ski-lift na Tvrdimićima, čime želimo da podignemo turistički potencijal naselja. Planirano je i 150.000 KM za izgradnju skijališta i sankališta sa vještačkim osnježavanjem kod crkve Svetog Varnave čija će gradnja početi na proljeće. Više od 1.200.000 KM izdvojeno je za vodosnabdijevanje i kanalizaciju na području opštine - naveo je Katić.

Više od 200.000 KM, rekao je Katić, predviđeno je za javnu rasvjetu, 250.000 KM za nastavak izgradnje sportsko-rekreativne zone u naselju "Čiča", 380.000 KM za izgradnju i rekonstrukciju igrališta, gotovo 300.000 za rekonstrukciju parkova velikana, Gavrila Principa i Sunce.

On je najavio da će 80.000 KM biti potrošeno na postavljanje semafora na raskrsnici kod MF banke u Hilandarskoj ulici, a predviđeno je i 200.000 za izgradnju staničnog odjeljenja vatrogasne brigade, što je projekat u koji su ušli sa Gradskom upravom Istočno Sarajevo.

- Naredne godine biće izdvojeno i 300.000 KM za trajno rješnje spomen-sobe poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata. Planirano je i 400.000 KM za izgradu hramova, subvencije poljoprivredi i privredi iznosiće 300.000 KM, javnim preduzećima 215.000. Nevladinim organizacijama biće uplaćeno više od 300.000 KM - naveo je Katić.

Osim radnicima Opštinske uprave i odbornicima, Katić je zahvalio i građanima ove opštine, koji su inicijativama Opštinske uprave dali konkretne prijedloge koji se nalaze u budžetu za narednu godinu.

Katić je kritikovao odbornike opozicije koji za protekle tri godine nisu predložili nijedan projekat koji je, kako je naveo, potreba građana Istočnog Novog Sarajeva.

- Ovdje postoji totalna nezainteresovanost opozicije da bilo šta predlože, ali imaju potrebu da kažu kako ništa ne valja. Kada je koalicija okupljena oko SNSD-a 2012. godine preuzela vlast, opštinski budžet je bio 4.600.000 KM. Danas je šest puta veći, nego kada su vladali oni koji su danas kritikovali budžet - ukazao je Katić.

Odbornik SDS-a Bosiljka Dunjić rekla je da odbornici ove stranke nisu podržali budžet jer smatraju da je "potrošački i izborni".

- Prodajna cijena zemljišta na području opštine je preniska, od čega koristi imaju samo investitori. Naš prijedlog je da bi to trebalo povećati po zonama. I subvencije, i grantovi za privredu i poljoprivredu su izuzetno mali - rekla je Dunjićeva.

Na današnjoj sjednici usvojena je odluka o bratimljenju Istočnog Novog Sarajeva sa opštinom Budva, kao i odluka o visini stope poreza na nepokretnosti za narednu godinu od 10 odsto, što je isti iznos kao i proteklih godina.

Zbog odlaska u penziju razriješen je dosadašnji vršilac dužnosti direktora Sportsko-rekreativnog centra "Slavija" Milorad Lale, a na njegovo mjesto imenovan radnik ovog preduzeća Neven Pejušić.

Komentari 0
Povezane vijesti
U srijedu u UN o rezoluciji o Srebrenici i sjednica Savjeta bezbjednosti UN o BiH U srijedu u UN o rezoluciji o Srebrenici i sjednica Savjeta bezbjednosti UN o BiH
Ponovo blokirano održavanje sjednice o NATO agresiji na SRJ Ponovo blokirano održavanje sjednice o NATO agresiji na SRJ
Klub odbronika SDS-a uputio inicijativu da jedna od ulica nosi naziv po Nikoli Gardoviću Klub odbronika SDS-a uputio inicijativu da jedna od ulica nosi naziv po Nikoli Gardoviću
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    20h 7m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    21h 40m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    18h 6m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    20h 19m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    10h 48m
    3