Усвојен буџет за наредну годину од 27.706.000 КМ

15.12.2023. 14:36
0
ИЗВОР: srna.rs

Скупштина општине Источно Ново Сарајево усвојила је данас буџет за идућу годину од 27.706.000 КМ, за који је начелник Јован Катић истакао да је највећи у историји ове локалне заједнице у којем је 13.500.000 КМ издвојено за инфраструктурне пројекте.

- У буџету су средства за унапређење путне инфраструктуре која ће квалитетно повезати све дијелове општине са центром. Постоји доста пројеката из области образовања, здравства, друштвених манифестација, помоћи развоју привреде и пољопривреде. Водили смо рачуна о томе да у сваком дијелу општине буде реализован један или више великих пројеката - рекао је Катић новинарима.

Према његовим ријечима, по 4.000.000 КМ биће издвојено за изградњу базена и изградњу и реконструкцију саобраћајница, а обезбијеђена су средства за завршетак изградње обданишта, која ће бити окончана до Спасовдана.

Катић је рекао да је у плану и наставак изградње шеталишта и бициклистичке стазе уз ријеку Тилаву са пратећим мобилијаром, наводећи да је крајњи циљ да та стаза на крају иде до насеља Топлик.

- Ту је и 200.000 КМ за ски-лифт на Тврдимићима, чиме желимо да подигнемо туристички потенцијал насеља. Планирано је и 150.000 КМ за изградњу скијалишта и санкалишта са вјештачким осњежавањем код цркве Светог Варнаве чија ће градња почети на прољеће. Више од 1.200.000 КМ издвојено је за водоснабдијевање и канализацију на подручју општине - навео је Катић.

Више од 200.000 КМ, рекао је Катић, предвиђено је за јавну расвјету, 250.000 КМ за наставак изградње спортско-рекреативне зоне у насељу "Чича", 380.000 КМ за изградњу и реконструкцију игралишта, готово 300.000 за реконструкцију паркова великана, Гаврила Принципа и Сунце.

Он је најавио да ће 80.000 КМ бити потрошено на постављање семафора на раскрсници код МФ банке у Хиландарској улици, а предвиђено је и 200.000 за изградњу станичног одјељења ватрогасне бригаде, што је пројекат у који су ушли са Градском управом Источно Сарајево.

- Наредне године биће издвојено и 300.000 КМ за трајно рјешње спомен-собе погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата. Планирано је и 400.000 КМ за изграду храмова, субвенције пољопривреди и привреди износиће 300.000 КМ, јавним предузећима 215.000. Невладиним организацијама биће уплаћено више од 300.000 КМ - навео је Катић.

Осим радницима Општинске управе и одборницима, Катић је захвалио и грађанима ове општине, који су иницијативама Општинске управе дали конкретне приједлоге који се налазе у буџету за наредну годину.

Катић је критиковао одборнике опозиције који за протекле три године нису предложили ниједан пројекат који је, како је навео, потреба грађана Источног Новог Сарајева.

- Овдје постоји тотална незаинтересованост опозиције да било шта предложе, али имају потребу да кажу како ништа не ваља. Када је коалиција окупљена око СНСД-а 2012. године преузела власт, општински буџет је био 4.600.000 КМ. Данас је шест пута већи, него када су владали они који су данас критиковали буџет - указао је Катић.

Одборник СДС-а Босиљка Дуњић рекла је да одборници ове странке нису подржали буџет јер сматрају да је "потрошачки и изборни".

- Продајна цијена земљишта на подручју општине је прениска, од чега користи имају само инвеститори. Наш приједлог је да би то требало повећати по зонама. И субвенције, и грантови за привреду и пољопривреду су изузетно мали - рекла је Дуњићева.

На данашњој сједници усвојена је одлука о братимљењу Источног Новог Сарајева са општином Будва, као и одлука о висини стопе пореза на непокретности за наредну годину од 10 одсто, што је исти износ као и протеклих година.

Због одласка у пензију разријешен је досадашњи вршилац дужности директора Спортско-рекреативног центра "Славија" Милорад Лале, а на његово мјесто именован радник овог предузећа Невен Пејушић.

Коментари 0
Повезане вијести
Поново блокирано одржавање сједнице о НАТО агресији на СРЈ Поново блокирано одржавање сједнице о НАТО агресији на СРЈ
Клуб одброника СДС-а упутио иницијативу да једна од улица носи назив по Николи Гардовићу Клуб одброника СДС-а упутио иницијативу да једна од улица носи назив по Николи Гардовићу
Савјет безбједности УН одбио да расправља о НАТО агресији на Југославију Савјет безбједности УН одбио да расправља о НАТО агресији на Југославију
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    4h 30m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 14m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    19h 27m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    15h 41m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    20h 33m
    0