Vakcinisani đaci da idu u školu, nevakcinisani onlajn

05.08.2021. 19:43
4
IZVOR: bn.tv

- Odvajanje vakcinisanih od nevakcinisanih učenika starijih od 12 godina jedino je logično rešenje koje vidim za početak školske godine. Oni koji su primili vakcinu da idu na nastavu, a oni koji nisu da budu na onlajn nastavi, kaže u intervjuu za Kurir epidemiolog prim. dr Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19.

Iako je preporučena, gotovo uopšte da nema vakcinacije dece starije od 12 godina, rekao je dr Kon i ocijenio da pravljenje kolektiva u kom se mešaju vakcinisani i nevakcinisani virusu praktično ostavlja motor da živi koliko god hoće. 

- Ali odluku mora da donese Ministarstvo prosvete. Ne možete da ostavljate zajedno zaštićene i nezaštićene, i to prvenstveno u interesu nezaštićenih. U momentu kada kreće epidemija, dolazi do proboja imuniteta i kod vakcinisanih i samo se dešava ono čemu smo sada svedoci - da se bolest menja i postaje daleko blaža. I tako vakcina deluje i na kraju krajeva smanjuje smrtnost, što je osnovni cilj, rekao je dr Kon. 

Što se tiče đaka mlađih od 12 godina, dr Kon procjenjuje da će Ministarstvo prosvjete najvjerovatnije ići na varijantu da učenici od prvog do četvrtog razreda idu na nastavu, a petog i šestog da kombinuju dan onlajn, dan nastava. I nošenje maski je obavezno, rekao je dr Kon za Kurir. 

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    Kristina 07.08.2021. 00:36
    Prvo vakcinisati nastavno osoblje!Većina njih neće da primi vakcinu.Zašto bi i primili kada su za vrijeme korone sjedili kući i uživali,dok su roditelji radili njihov posao!Sramota da se priča da đaci trebaju da budu vakcinisani,kada se nastavno osoblje ponaša tako kako se ponaša.Zna se koliko ih se prijavilo za vakcinu.
  • Generic placeholder image
    Istok 06.08.2021. 17:45
    Nevakcinisanima ne treba dati da borave u istim prostorijama sa vakcinisanim!

    Pomalo liči na SAD '50-tih godina HH vijeka, zar ne?
  • Generic placeholder image
    Marko 06.08.2021. 12:16
    Pitanje je kako se zaštiti od Kona i svih ostalih koji se skrivaju iza pojma preporuka, a u stvari terorišu građane. Sada i nedužnu djecu?! Ulicama hodaju bijesni psi, koje niko ne vakciniše, pa se čini da pravo na slobodu izbora imaju životinje, ali ne i ljudi!!!
  • Generic placeholder image
    voxpopuli 06.08.2021. 08:46
    Dosta je i tvog bilo,krajnje je vrijeme da ponovo podneseš ostavku.Ko o čemu Kon o vakcinaciji.
Povezane vijesti
Prosvjetari sutra u školama, ali nastave neće biti Prosvjetari sutra u školama, ali nastave neće biti
U slučaju virusa korona nastavnik ili učenik ne mogu prisustvovati nastavi U slučaju virusa korona nastavnik ili učenik ne mogu prisustvovati nastavi
Zabranjeno korištenje mobilnih telefona u OŠ "Pale" Zabranjeno korištenje mobilnih telefona u OŠ "Pale"
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    2h 23m
    5
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    1h 19m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    20h 4m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    17h 3m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    18h 15m
    0