Veb-stranicu nema ni dvije trećine firmi

08.10.2021. 10:46
0
IZVOR: Srna

Prvi rezultati godišnjeg istraživanja Agencije za statistiku BiH o korištenju informaciono-komunikacionih tehnologija /IKT/ u preduzećima pokazuju da 99,4 odsto firmi ima pristup internetu, dok od ukupnog broja posmatranih firmi njih 62,3 odsto ima svoju veb-stranicu.

Istraživanje, koje je rađeno na uzorku od 2.454 preduzeća, pokazalo je da sve firme koje se bave popravkom i održavanjem računara i komunikacijske opreme imaju svoju veb-stranicu, 87,2 odsto firmi koja se bave informisanjem i komunikacijama, 69 odsto onih koje se bave stručnom naučnom i tehničkom djelatnošću.

Svoju veb-stranicu ima i 64,6 odsto firmi koje se bave administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, 64,5 odsto koje se bave uslugom smještaja i hrane, a 63,8 odsto firmi u proizvodnji ima svoju veb-stranicu.

Oko 62,4 odsto firmi koje se bave trgovinom na veliko i malo ima svoju veb-stranicu, 60,9 odsto koje se bave snabdijevanjem energijom, parom i vodom, te upravljanjem otpadnim vodama, 58,9 odsto koje se bave građevinarstvom, 53,7 odsto koje se bave poslovanjem nekretninama, a 46,5 odsto firmi iz saobraćaja i skladištenja ima svoju veb-stranicu.

Prema podacima Agencije, 68,7 odsto anketiranih preduzeća obezbjeđuje prenosive uređaje koji omogućavaju mobilnu internet vezu, koristeći mobilne telefonske mreže, za poslovne potrebe.

Procenat zaposlenih koji koriste računare sa pristupom internetu u poslovne svrhe iznosi 43,5 odsto.

Prema ovom istraživanju, 8,9 odsto preduzeća kupuju usluge "računarstvo u oblaku" /cloud computing/.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH? Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH?
Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
Zemljotres u BiH! Zemljotres u BiH!
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    19h 0m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    17h 44m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    12h 29m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    9h 28m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    9h 34m
    0