Veče besjede održano u Istočnoj Ilidži

31.08.2022. 20:23
0
IZVOR: katera.news

U okviru 16. Sabora srpskog izvornog narodnog stvaralaštva večeras je u Istočnoj Ilidži upriličeno veče besjede.

Glavni gost besjede, čija je tema bila Božić i božićni običaji, bio je protojerej-stavrofor Darko Đogo, profesor na Bogoslovskom fakultetu "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči.

On je naglasio da običajnu stranu ovog praznika većina vjernika zna, ali da je potrebno ukazati na sličnosti i razlike između tradicionalnog i crkvenog praznovanja.

- Pokušaću da skrenem pažnju na često raspravljane, a manje poznate strane praznovanja Božića, na sličnost, podudaranja, ali i razliku tradicionalnog i crkvenog, između onoga što je suština praznika i onoga što je njegov oblik – rekao je Đogo.

Slika

Foto: katera.news

Dodao je da se dešavaju bitne promjene u samom doživljaja Božića, te podsjetio na čestu sliku nekoliko dana nakon Božića.

- Dok se mi raspravljamo da li polaznik dolazi u 5 ili u 6 časova, kontejneri su puni badnjaka treći dan Božića. Čini mi se da je vrlo važno da skrenemo pažnju da se u uvozu Zapadnih vrijednosti ne izgubi ono što je suština – napomenuo je.

Za obrađivanje ove teme nije suviše rano jer, kako kaže, za taj radosni i veliki praznik vjernici treba da se pripremaju čitave godine.

- Ako stoji ona narodna da se ne posprema špaiz pred Božić, onda se o Božiću ne treba raspravljati samo tri dana pred Božić – zaključio je Đogo.

Slika

Foto: katera.news

Predsjednik Organizacionog odbora Ranko Skakavac podsjetio je da je tema ovogodišnjeg sabora „Božić“ te da su u protekla dva mjeseca pristizali literarni radovi i scenski prikazi na ovu temu.

- Literarni radovi su došli, a komisija je zasjedala i izabrala je najbolje. Pozvali smo i pet najboljih kulturno-umjetničkih društava koji su napravili scenski prikaz – rekao je Skakavac.

Prema njegovim riječima, scenski prikazi kulturno-umjetničkih društava predstaviće se u subotu, 3. septembra u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mali Božić: Kojim običajima su se nekada obilježavali Nova godina i Vasiljevdan? Mali Božić: Kojim običajima su se nekada obilježavali Nova godina i Vasiljevdan?
Jerej Vidak Vujadinović: Simbolika Badnjaka Jerej Vidak Vujadinović: Simbolika Badnjaka
Srpska kuća u Mostaru kamenovana na Božić Srpska kuća u Mostaru kamenovana na Božić
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    20h 56m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    22h 29m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    18h 55m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    21h 8m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    11h 37m
    3