Вече бесједе одржано у Источној Илиџи

31.08.2022. 20:23
0
ИЗВОР: katera.news

У оквиру 16. Сабора српског изворног народног стваралаштва вечерас је у Источној Илиџи уприличено вече бесједе.

Главни гост бесједе, чија је тема била Божић и божићни обичаји, био је протојереј-ставрофор Дарко Ђого, професор на Богословском факултету "Свети Василије Острошки" у Фочи.

Он је нагласио да обичајну страну овог празника већина вјерника зна, али да је потребно указати на сличности и разлике између традиционалног и црквеног празновања.

- Покушаћу да скренем пажњу на често расправљане, а мање познате стране празновања Божића, на сличност, подударања, али и разлику традиционалног и црквеног, између онога што је суштина празника и онога што је његов облик – рекао је Ђого.

Слика

Фото: katera.news

Додао је да се дешавају битне промјене у самом доживљаја Божића, те подсјетио на честу слику неколико дана након Божића.

- Док се ми расправљамо да ли полазник долази у 5 или у 6 часова, контејнери су пуни бадњака трећи дан Божића. Чини ми се да је врло важно да скренемо пажњу да се у увозу Западних вриједности не изгуби оно што је суштина – напоменуо је.

За обрађивање ове теме није сувише рано јер, како каже, за тај радосни и велики празник вјерници треба да се припремају читаве године.

- Ако стоји она народна да се не поспрема шпаиз пред Божић, онда се о Божићу не треба расправљати само три дана пред Божић – закључио је Ђого.

Слика

Фото: katera.news

Предсједник Организационог одбора Ранко Скакавац подсјетио је да је тема овогодишњег сабора „Божић“ те да су у протекла два мјесеца пристизали литерарни радови и сценски прикази на ову тему.

- Литерарни радови су дошли, а комисија је засједала и изабрала је најбоље. Позвали смо и пет најбољих културно-умјетничких друштава који су направили сценски приказ – рекао је Скакавац.

Према његовим ријечима, сценски прикази културно-умјетничких друштава представиће се у суботу, 3. септембра у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Коментари 0
Повезане вијести
Мали Божић: Којим обичајима су се некада обиљежавали Нова година и Васиљевдан? Мали Божић: Којим обичајима су се некада обиљежавали Нова година и Васиљевдан?
Јереј Видак Вујадиновић: Симболика Бадњака Јереј Видак Вујадиновић: Симболика Бадњака
Српска кућа у Мостару каменована на Божић Српска кућа у Мостару каменована на Божић
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    2h 13m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    22h 22m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    23h 27m
    4
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    57m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    17h 10m
    0