Vidovdansko sjećanje na golgotu kraljeve vojske i žrtve Odbrambeno-otadžbinskog rata

28.06.2022. 20:14
5
IZVOR: radiofoca.com

Kod spomen-krsta u blizini jame Ponor, u fočanskoj mjesnoj zajednici Miljevina, služen je pomen parastos za više hiljada pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, koje su partizani ubili u maju 1945. godine. Na tom mjestu, jednom od najmasovnijih srpskih stratišta, ubijeno je i u jamu bačeno oko 2.000 golobradih kraljevih vojnika.

Tada su stradali tek mobilisani vojnici iz Kraljeva, Valjeva, Kragujevca i Čačka, koje su partizani zarobili u Bici na Zelengori, a potom ih hladnokrvno, bez suđenja, i to nakon zvaničnog završetka Drugog svjetskog rata, likvidirali, bacanjem u jame.   

Procjenjuje se da je na prostoru od Zelengore do Goražda ubijeno oko 9.000 kraljevih vojnika.

Sedamdesetčetvorogodišnji mještanin obližnjeg sela Budanj Milenko Matović prisjeća se svjedočenja svojih roditelja o masovnom i hladnokrvnom ubijanju mladih vojnika.

- Vezali su ih i dovodili do litice. Prve vojnike u koloni su ubijali, padali su i za sobom u jamu povlačili one koji nisu bili ubijeni. Pričali su mi da se jauk čuo i sedam dana nakon toga. Govorilo se da je jedan vojnik iz Valjeva preživio i da se nakon nekog perioda vratio da posjeti ovo mjesto stradanja. Jama je bila velika, sa prolazom do rijeke Bistrice, kojom su kad nadođe plutale ljudske kosti - priča Matović.

Novak Veljović iz sela Kliješta kod Miljevine kaže da su partizani mladu kraljevu vojsku zarobljavali po okolnim planinama i u kolonama dovodili do jame Ponor.

- Milka Baković, koja je bila zarobljena na Zelengori, odlično je opisala golgotu koju je preživjela. Jedan dio kraljevih vojnika je odvođen u Sarajevo, dok su ostale dovodili ovdje, gdje su ih ubijali i bacali u jamu - rekao je Veljović.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Foča Srđan Stanković kaže da na zločin i stradanje kraljeve vojske ukazuju posljednje 24 godine, ali da izostaje podrška od potomaka žrtava iz Srbije.

- Sve ove godine slali smo pozive u mjesta odakle su bili kraljevi vojnici. Išli smo tamo, pričali sa mještanima, ali nikoga nije interesovalo. Godinama se priča da oni ne vole Fočake, jer smatraju da je mladu vojsku ubio narod Foče, Miljevine i Kalinovika, što nije tačno. Bilo bi nam drago da nam se neko od njihovih potomaka javi - rekao je Stanković.

Uz žrtve iz Drugog svjetskog rata, pomen parastos je služen civilima i borcima Miljevinskog bataljona Vojske Republike Srpske, koji su stradali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine.

U fočanskoj Boračkoj organizaciji kažu da bi ove godine trebalo da bude zavržen spomenik poginulim borcima i civilima iz Miljevine, koji se gradi u tom naselju.

Nadaju se i da će ubrzo početi da se gradi crkva u pomen poginulim borcima kraLjeve vojske, za čiju gradnju je prije dvije godine osveštano zemljište u centru Miljevine.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Crni 30.06.2022. 15:25
    Pogrešno je napisano da su zarobljeni. Partizanski avioni su bacili letke kojim su ih pozvali na predaju i garantovali živote, a osumnjičenim za zločine obećano je pošteno suđenje. Letak je služio kao propusnica. Najmlađi, od kojih većina nije ni imala oružje, kao i dosta civila i maloljetnika se predala i pobijena. Radi se o klasičnom zločinu.
  • Generic placeholder image
    Neven 29.06.2022. 12:02
    Zavoranj najjbolji komentar koji sam pročitao. Sve živa istina, i što je najgore i dalje su na vlasti potomci ovih Srpskih dželata. Brzo zaboravljamo učinjeno zlo i teško stradanje pripadnika JVO od strane komunustičkih zlikovaca i ubica. Pogano sjeme im se zatrlo.AMIN.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 29.06.2022. 10:25
    Zločini srpskih partizanskih izroda i preobučenih feslija su najgori zločini u 2 svjetskom ratu. Nije napisano da je konkretno taj zločin izvršila jedinica brozovih sluga iz Hercegovine pod komandom zvijeri Vlade Šegrta, i njegovim zamjenikom Vidakom Draškovićem, ocem Vuka Draškovića i onog čuvenog biznismena.
  • Generic placeholder image
    Zavoranj 29.06.2022. 08:29
    Nisu bili skriveni samo se o njima nije smjelo pričati. Ako bi progovorio pitali bi šta rovariš i proglasili te neprijateljem države, a onda zna se šta te sleduje.
    Sem toga, mnogi Srbi i danas plaču za izvršiocima ovih zločina. Kažu: džaba, mogo si spavati đe oćeš, pasoš cijenjen u svijetu…
    A to što spavaju na grobovima zaklane đece njih se ne tiče.
  • Generic placeholder image
    Goran 28.06.2022. 21:10
    Svi zlocini crvenih bili su vjesto sakriveni
Povezane vijesti
Arhimandrit Andrej: Čuvati sjećanje na poginule srpske vojnike i vojskovođe Arhimandrit Andrej: Čuvati sjećanje na poginule srpske vojnike i vojskovođe
Miljevina dobija redovnu autobusku liniju do Foče Miljevina dobija redovnu autobusku liniju do Foče
Sutra obilježavanje godišnjice svirepog ubistva 21 borca u mjestu Čakle Sutra obilježavanje godišnjice svirepog ubistva 21 borca u mjestu Čakle
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    21h 34m
    0
  • Krađa u Palama
    19h 52m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    16h 19m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    19h 7m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    12h 28m
    0