Видовданско сјећање на голготу краљеве војске и жртве Одбрамбено-отаџбинског рата

28.06.2022. 20:14
5
ИЗВОР: radiofoca.com

Код спомен-крста у близини јаме Понор, у фочанској мјесној заједници Миљевина, служен је помен парастос за више хиљада припадника Југословенске војске у отаџбини, које су партизани убили у мају 1945. године. На том мјесту, једном од најмасовнијих српских стратишта, убијено је и у јаму бачено око 2.000 голобрадих краљевих војника.

Тада су страдали тек мобилисани војници из Краљева, Ваљева, Крагујевца и Чачка, које су партизани заробили у Бици на Зеленгори, а потом их хладнокрвно, без суђења, и то након званичног завршетка Другог свјетског рата, ликвидирали, бацањем у јаме.   

Процјењује се да је на простору од Зеленгоре до Горажда убијено око 9.000 краљевих војника.

Седамдесетчетворогодишњи мјештанин оближњег села Будањ Миленко Матовић присјећа се свједочења својих родитеља о масовном и хладнокрвном убијању младих војника.

- Везали су их и доводили до литице. Прве војнике у колони су убијали, падали су и за собом у јаму повлачили оне који нису били убијени. Причали су ми да се јаук чуо и седам дана након тога. Говорило се да је један војник из Ваљева преживио и да се након неког периода вратио да посјети ово мјесто страдања. Јама је била велика, са пролазом до ријеке Бистрице, којом су кад надође плутале људске кости - прича Матовић.

Новак Вељовић из села Клијешта код Миљевине каже да су партизани младу краљеву војску заробљавали по околним планинама и у колонама доводили до јаме Понор.

- Милка Баковић, која је била заробљена на Зеленгори, одлично је описала голготу коју је преживјела. Један дио краљевих војника је одвођен у Сарајево, док су остале доводили овдје, гдје су их убијали и бацали у јаму - рекао је Вељовић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Фоча Срђан Станковић каже да на злочин и страдање краљеве војске указују посљедње 24 године, али да изостаје подршка од потомака жртава из Србије.

- Све ове године слали смо позиве у мјеста одакле су били краљеви војници. Ишли смо тамо, причали са мјештанима, али никога није интересовало. Годинама се прича да они не воле Фочаке, јер сматрају да је младу војску убио народ Фоче, Миљевине и Калиновика, што није тачно. Било би нам драго да нам се неко од њихових потомака јави - рекао је Станковић.

Уз жртве из Другог свјетског рата, помен парастос је служен цивилима и борцима Миљевинског батаљона Војске Републике Српске, који су страдали у Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године.

У фочанској Борачкој организацији кажу да би ове године требало да буде завржен споменик погинулим борцима и цивилима из Миљевине, који се гради у том насељу.

Надају се и да ће убрзо почети да се гради црква у помен погинулим борцима краЉеве војске, за чију градњу је прије двије године освештано земљиште у центру Миљевине.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Црни 30.06.2022. 15:25
    Погрешно је написано да су заробљени. Партизански авиони су бацили летке којим су их позвали на предају и гарантовали животе, а осумњиченим за злочине обећано је поштено суђење. Летак је служио као пропусница. Најмлађи, од којих већина није ни имала оружје, као и доста цивила и малољетника се предала и побијена. Ради се о класичном злочину.
  • Generic placeholder image
    Neven 29.06.2022. 12:02
    Zavoranj najjbolji komentar koji sam pročitao. Sve živa istina, i što je najgore i dalje su na vlasti potomci ovih Srpskih dželata. Brzo zaboravljamo učinjeno zlo i teško stradanje pripadnika JVO od strane komunustičkih zlikovaca i ubica. Pogano sjeme im se zatrlo.AMIN.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 29.06.2022. 10:25
    Zločini srpskih partizanskih izroda i preobučenih feslija su najgori zločini u 2 svjetskom ratu. Nije napisano da je konkretno taj zločin izvršila jedinica brozovih sluga iz Hercegovine pod komandom zvijeri Vlade Šegrta, i njegovim zamjenikom Vidakom Draškovićem, ocem Vuka Draškovića i onog čuvenog biznismena.
  • Generic placeholder image
    Заворањ 29.06.2022. 08:29
    Нису били скривени само се о њима није смјело причати. Ако би проговорио питали би шта ровариш и прогласили те непријатељем државе, а онда зна се шта те следује.
    Сем тога, многи Срби и данас плачу за извршиоцима ових злочина. Кажу: џаба, мого си спавати ђе оћеш, пасош цијењен у свијету…
    А то што спавају на гробовима заклане ђеце њих се не тиче.
  • Generic placeholder image
    Goran 28.06.2022. 21:10
    Svi zlocini crvenih bili su vjesto sakriveni
Повезане вијести
Архимандрит Aндреј: Чувати сјећање на погинуле српске војнике и војсковође Архимандрит Aндреј: Чувати сјећање на погинуле српске војнике и војсковође
Миљевина добија редовну аутобуску линију до Фоче Миљевина добија редовну аутобуску линију до Фоче
Сутра обиљежавање годишњице свирепог убиства 21 борца у мјесту Чакле Сутра обиљежавање годишњице свирепог убиства 21 борца у мјесту Чакле
Најчитаније
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    22h 18m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    12h 33m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    20h 8m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    18h 6m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    10h 55m
    0