Višković: Ukidanjem akciza stvorićemo gužve na pumpama

23.03.2022. 09:58
4
IZVOR: katera.news

Premijer Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da ukidanje akciza na naftu i naftne derivate može dovesti do, prema njegovim riječima, nepotrebnih gužvi na benzinskim pumpama i nestašicu dizela.

- Cijena nafte i naftnih derivata i po sadašnjim cijenama je jeftinija nego u okruženju – rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, ukidanjem akciza, 0.30 pfeniga na dizel i 0.40 pfeniga na benzin doći ćemo u situaciju da, kako kaže Višković, privučemo čitavo okruženje na benzinske pumpe u Srpskoj.

- Tako ćemo, možda, stvoriti nepotrebne gužve i, možda, nestašicu dizela, nafte i naftnih derivata. Da li je to cilj? – zapitao se Višković.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske usvojio je zaključke kojima se Parlamentarnoj skupštini BiH predlaže ukidanje akciza na naftu i naftne derivate u trajanju od mjesec dana, sa mogućnošću produženja.

Ovim izmjenama predviđeno je ukidanje akciza na gorivo na rok od šest mjeseci, te smanjenje stope PDV-a sa 17 na 5 odsto za osnovne životne namirnice, i povećanje PDV-a na 22 odsto za luksuznu robu.

Ove izmjene nisu potvrđene na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH 16. marta jer su protiv njih glasala četiri delegata SNSD-a.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ranije je istakao da ukidanje akciza na gorivo neće izazvati probleme po budžete u BiH, ali da Vlada Republike Srpske želi da to bude na mjesečnom nivou.

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    Mirce 23.03.2022. 12:38
    Prijedlog direktore da uz cips dokument sipamo po cijenama manjom a ovi bez cipsa po povecanim. ps.standardi nasi i ovih u okruzenju nisu ni blizu.
  • Generic placeholder image
    radule 23.03.2022. 12:28
    Gledaj ga ko dijete na tuti.
  • Generic placeholder image
    Nus pojava 23.03.2022. 12:26
    Skloni mi se s' ociju Bogati.
  • Generic placeholder image
    N.N 23.03.2022. 11:51
    Ne sikiraj se ti za red na pumpi,ti sigurno neces biti u redu za cekanje,a da nam je tvoja plata i sve ostale benificije i nama bi bilo svejedno koliko sta kosta...
Povezane vijesti
Višković otkrio kako bi mogao da izgleda novi obračun struje u Srpskoj (VIDEO) Višković otkrio kako bi mogao da izgleda novi obračun struje u Srpskoj (VIDEO)
Višković: Naredne godine više para za boračke kategorije Višković: Naredne godine više para za boračke kategorije
Višković: Od 1. oktobra pojeftinjenje velikog broja namirnica Višković: Od 1. oktobra pojeftinjenje velikog broja namirnica
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    20h 50m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    20h 57m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    17h 39m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    12h 17m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    12h 49m
    0