Vitamin "B12" neophodan za zdravlje, a može se naći u ovim namirnicama

14.11.2021. 19:51
0
IZVOR: srpskainfo.com

Zdrava ishrana je posljednjih godina imperativ mnogim starijim, ali i mlađim generacijama, pa tako dok smo nekada stalno govorili o dijetama, sada smo preokupirani zdravim namirnicama i obrocima.

Jedan važan vitamin koji će nam u tome i pomoći jeste upravo vitamin B12 koji se posebno preporučuje starijima od 50 godina.

Naime, kako godine prolaze, i našem tijelu su potrebni posebni nutritijenti koji će nam pomoći da i u kasnijem dobu ubrzamo svoj metabolizam.

Takođe, ovaj vitamin je značajan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, DNK, imuni sistem, ali i za zdravlje srca i mozga.

Iako je unos ovog vitamina značajan tokom cijelog života, stručnjaci nalašavaju da nakon 50. godine sposobnost našeg tijela da ga apsorbuje polako je sve manja, pa se preporučuje i veći unos istog nego dotad.

Vitamin B12 može se pronaći u raznim životnim namirnicama, kao što je crveno meso i meso živine, jaja, riba, kao i mliječni proizvodi, dok se i vegeterijancima i veganima savjetuju veće količine ovog vitamina, koji u njihovoj ishrani nije zastupljen u dovoljnoj mjeri.

Takođe, korišćenjem vitamina B12 sprečava se nastanak anemije, kao i bolesti Kronova i celijakija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Iskoristite koru od banane na pravi način Iskoristite koru od banane na pravi način
Ako redovno pijete sok od krastavaca ojačaćete imunitet i smršati Ako redovno pijete sok od krastavaca ojačaćete imunitet i smršati
Šta se dešava u tijelu ako pojedete bananu sa tamnim mrljama Šta se dešava u tijelu ako pojedete bananu sa tamnim mrljama
Najčitanije
 • Lista 10 mobilnih telefona koji najviše zrače (FOTO)
  14h 53m
  0
 • Milanko Čobović prikuplja podatke za pisanje drugog dijela knjige "Rođeni da vječno žive"
  17h 18m
  0
 • Australija deportuje Đokovića iz zemlje
  2h 37m
  0
 • Jake policijske snage na jugu Kosovske Mitrovice
  13h 40m
  0
 • Tužilaštvo BiH odustalo od istrage protiv pet lica u slučaju "Tuzlanska kapija" (VIDEO)
  15h 2m
  0