Vlada Srpske izdržala samo tri dana bez novih zaduženja

04.01.2021. 21:10
1
IZVOR: Capital

Vlada Republike Srpske izdržala je samo tri dana u ovoj godini bez zaduženja. Četvrtog dana objavljeno je da se emisijom trezorskih zapisa planira zadužiti za 30 miliona KM.

Javni poziv za učešće na 67. aukciji trezorskih zapisa Ministarstvo finansija Republike Srpske je objelodanilo danas na Banjalučkoj berzi. Aukcija će biti održana 12. januara, sa rokom dospijeća od šest mjeseci.

- Aukcija se vrši radi obezbjeđena sredstava za namjene propisane Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske, a u skladu sa Odlukom o kratkoročnom zaduživanju za 2021. godinu -  stoji u Rješenju o emisiji trezorskih zapisa.

Slika

U njemu se navodi kako je navedenom odlukom definisano kako će se poštovati kriterijumi prema kojima maksimalni iznos duga u ovoj godini može biti najviše do osam odsto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini.

- Kamatna stopa može biti maksimalno relevantni Euribor+1,75 odsto a rok dospijeća trezorskih zapisa najduže do godinu dana - piše u Rješenju.

Podsjećamo, kako smo ranije objavili Vlada planira u ovoj godini da zaduži Republiku Srpsku u iznosu do 1,4 milijarde KM putem kratkoročnih i dugoročnih zaduživanja, te indirektno dajući garancije.

Kako bi se odmah u 2020. godini moglo krenuti sa zaduživanjem, Vlada je posebnom odlukom od Skupštine tražila da prijevremeno stupi na snagu Odluka o kratkoročnom zaduživanju, što je na kraju i usvojeno.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Srđan 04.01.2021. 22:14
    Morala se pokriti auta od 270000 gosp. Cvijanović
Povezane vijesti
Fond zdravstvenog osiguranja Srpske traži kredit od 100 miliona KM Fond zdravstvenog osiguranja Srpske traži kredit od 100 miliona KM
Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM
Srpska pozajmila na berzi još 40 miliona maraka Srpska pozajmila na berzi još 40 miliona maraka
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    23h 52m
    0
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    2h 9m
    2
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    20h 41m
    1
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    23h 59m
    4
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    15h 19m
    0