Vladika Dimitrije služio u Neumu, na temeljima hrama kojem je potrebna obnova (FOTO)

03.07.2023. 09:16
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Gornjem Hrasnu, koje administrativno pripada opštini Neum, na temeljima hrama Svetog Jovana proroka, preteče i krstitelja Gospodnjeg - jedinog pravoslavnog hrama u Neumu kojem je potrebna obnova.

- Još je u začecima obnova hrama u potpunosti srušenog u proteklom ratu - naveli su iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i istakli da je na temeljima starog hrama osveštan i slavski kolač, jer su se vjerni tog kraja sabrali da bi proslavili hramovnu slavu.

Slika

Foto: eparhija-zahumskohercegovacka.org

Vladika Dimitrije služio je na temeljima hrama sa sveštenstvom Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, te čestitao mještanima praznik i slavu.

Ostaci tog velelepnog hrama nedavno su raščišćeni da bi mještani započeli njegovu obnovu.

Hram Svetog Jovana proroka, preteče i krstitelja Gospodnjeg u Gornjem Hrasnu jedini je pravoslavni hram u Neumu, koji je nekada bio jedan od najvećih hramova izgrađenih na selu, a mještani se nadaju široj podršci da bi obnovili crkvu.

Mještani Gornjeg Hrasna na sabranju su se prisjetili i žrtava ustaškog zločina iz 1941. godine, kada je na Vidovdan ubijeno i u jamu bačeno 66 muškaraca iz tog sela.

Jama Gavranica ekshumirana je 1970. godine, a spomen-kosturnica sa njihovim posmrtnim ostacima minirana je 1992. godine.

Slika

Foto: eparhija-zahumskohercegovacka.org

Nova ekshumacija srušene kosturnice obavljena je 2015. i dvije godine kasnije, žrtve iz jame sahranjene su treći put u novoj spomen-kapeli na pravoslavnom groblju.

Na području Gornjeg Hrasna više ne živi nijedan Srbin od kada su 1992. godine sve srpske kuće zapaljene i srušene.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Neumu upecan najopasniji morski pas Jadrana U Neumu upecan najopasniji morski pas Jadrana
Nevesinjske crtice o vjeronauci – vjeroučiteljica Mirjana Zirojević Nevesinjske crtice o vjeronauci – vjeroučiteljica Mirjana Zirojević
Nakon 25 godina služena liturgija u Vitomirici na Kosmetu Nakon 25 godina služena liturgija u Vitomirici na Kosmetu
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    23h 33m
    1
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    21h 32m
    1
  • Partizan mijenja ime!
    14h 14m
    4
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    23h 45m
    0
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    18h 47m
    0