Vladika Joanikije oštro prema Milu: “Đukanović koristi retoriku Ante Pavelića”

01.03.2020. 21:33
0
IZVOR: Srna

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je večeras u Beranama da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koristi retoriku ustaškog ideologa Anta Pavelića.

– Sa tom retorikom Hitlerov sluga Ante Pavelić istražio je i pobio stotine hiljada Srba, a ovdje, nažalost, ta retorika dobija zamah preko predsjednika Crne Gore – istakao je vladika Joanikije u obraćanju vjernicima poslije molebana u Manastiru Đurđevi stupovi.

On je napomenuo da su ove litije i molebani velike narodne skupštine koja zasijedaju već dva mjeseca nakon što je usvojen anticivilizacijski Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

– Mi se samo borimo za slobodu vjere, za zakon, za bolji poredak u Crnoj Gori. Ne može se Crna Gora graditi, niti njena budućnost, na diskriminaciji svete pravoslavne vjere i otimanju svetinja. Nećemo to dozvoliti – poručio je vladika Joanikije.

On je istakao da oni žele slobodu vjere, ravnopravnost sa ostalim vjerama i narodima u Crnoj Gori, te da neće dozvoliti da Srpska pravoslavna crkva bude diskriminisana.

– Zakleli smo se da ćemo čuvati svetinje i boriti za slobodu vjere do kraja. Izdržaćemo i pobijedićemo – istakao je episkop Joanikije.

U Berane su danas na centralnu litiju došli vjernici i građani Gornjeg Polimlja, Murine i Andrijevice, nekih sela sa područja bjelopoljske opštine, kao i svih mjesnih centara sa područja Berana.

Kao i sve predhodne i večerašnja molitvena litije je protekla u mirnoj i dostojanstvenoj hrišćanskoj atmosferi.

Pivljani su danas prisustvovali molebanu koji je služen u Crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Plužinama.

Ispred crkve obratio se iguman Manastira Zagrađe Lazar koji je rekao da je večerašnja litija uvod u veliki post, ali i borbu koju vode dva mjeseca zarad svog bivstvovanja.

– Molimo Boga i jedni druge za oproštaj, za sve ono loše što smo učinili jedni drugima u mislima, riječima i na djelu- poručio je Lazar.

Nakon molebana Pivljani su noseći ikone, svijeće i crkvene barjake krenuli ulicama varoši, a litiju su predvodili lokalno sveštenstvo i monaštvo na čelu sa igumanima Pivskog i Manastira Zagrađe Jeftimijem i Lazarom, plužinskm parohom jerejem Miroslavom Mihailovićem i arhimandritom kijevsko-pečerske larve Petrom Petrićem.

Komentari 0
Povezane vijesti
Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad? Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
Lov gazda sa Jadrana ne prestaje Lov gazda sa Jadrana ne prestaje
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    15h 9m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    13h 11m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    12h 4m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    12h 9m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    11h 12m
    1