Vladika Sergije: Pravoslavlje na udaru, Republika Srpska mjesto bratske sloge

05.01.2020. 12:20
0
IZVOR: Srna

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije izjavio je da je pravoslavlje na udaru i da se ne mogu zatvoriti oči pred onim što se priprema, ali da je Republika Srpska stvorena kao mjesto bratske sloge i dok je nje postojaće i srpski narod.

- Dan Republike Srpske je naša velika pobjeda, naš ponos i naša snaga, ali i motiv da svako od nas radi i više i bolje radi dobra ovog namučenog naroda, koji je samo želio da živi na svome, pošteno i slobodno, u miru sa svima oko sebe - rekao je vladika Sergije.

Vladika Sergije je naveo da je pravoslavlje na udaru, kako juče u Ukrajini tako danas u Crnoj Gori, a sutra ko zna gdje.

- Oni koji bi da nas ne bude, trude se, za početak, da nas podijele, da bismo se potom sami, između sebe, iscrpili bratskom mržnjom i sukobima - smatra vladika.

On je istakao da Gospod poziva na jedinstveno u dobru, da ljudi ne zaborave ko su i šta su, te napomenuo da nisu oni najbolji stvarali Republiku Srpsku da bi se danas u njoj svakodnevno iscrpljivali međusobnim svađama, sukobima, omrazom.

Nije Srpska stvorena da bude mjesto nejedinstva, naglasio je vladika Sergije, već bratske sloge i napretka, da bude i ostane istinska kuća slobode, u kojoj će biti mjesta za sve.

- Zato je gradimo sopstvenom ljubavlju, željom da u njoj bude mjesta za sve, ali i molitvom da nam vječno traje. Jer, dok bude Srpske biće i nas - naglasio je vladika Sergije.

On je pozvao da se nikada ne zaborave oni koji su za Srpsku dali sve, neko život, neko tijela, neko kuću i zavičaj, te da su svi gubili da bi dobili Srpsku.

- Zato je cijenimo još više, volimo jače, poštujmo je svojom marljivošću i poštenjem. Opomenimo se poraza, a slavimo pobjede - poručio je vladika Sergije i podsjetio da je Srpska garant mira, oslonac, ali i svjetionik vjekovne čežnje za slobodom.

Prema njegovim riječima, iščekujući dan Rođenja Hristovog, srpski narod ne može zatvoriti oči pred onim što mu se dešava, što mu se priprema i što ga uvodi u nove sukobe, nova razjedinjenja i konačno nestanak, koji je priželjkivan i pripreman od moćnika ovoga svijeta.

Poslije ruskog pravoslavlja, objasnio je vladika, na red je došlo srpsko, svetosavsko, a sve se to dešava u godini velikog jubileja.

- Zasmetalo je mnogima što slavimo kontinuitet naše svetosavske duhovnosti osam stotina godina, dok su oni, koji nam osporavaju identitet, sami bez identiteta, bez korijena, bez imena, vjere i jezika - rekao je vladika Vasilije.

On je poželio srpskom narodu da zagledan u Republiku Srpsku, žrtvu koja je položena u njeno ime, sa radošću dočeka presvjetli praznik Rođenja Hristovog.

- Radujući se radošću nadradosnom, svojim eparhiotima, sveštenstvu i monaštvu želim obilje dobrih darova od darodavca svih dobara – Bogomladenca Hrista, pozdravljajući sve vas i svaku tvar sveradosnim pozdravom neba i Zemlje: Mir Božiji – Hristos se Rodi! - navedeno je u poruci vladike Sergija, objavljenoj na sajtu Eparhije bihaćko-petrovačke. 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Olivera Jovanović sa Sokoca novi glavni i odgovorni urednik "Pravoslavlja" Olivera Jovanović sa Sokoca novi glavni i odgovorni urednik "Pravoslavlja"
Dušan Obrenović, koji je pretučen na Kosovu, prije prelaska u pravoslavlje zvao se Sulejman Muratović Dušan Obrenović, koji je pretučen na Kosovu, prije prelaska u pravoslavlje zvao se Sulejman...
Kineskinja Sigrid u Ostrogu primila pravoslavlje i dobila ime Vasilija Kineskinja Sigrid u Ostrogu primila pravoslavlje i dobila ime Vasilija
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    12h 1m
    4
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    20h 53m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    14h 44m
    0
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    18h 29m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    9h 36m
    4