Владика Сергије: Православље на удару, Република Српска мјесто братске слоге

05.01.2020. 12:20
0
ИЗВОР: Срна

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије изјавио је да је православље на удару и да се не могу затворити очи пред оним што се припрема, али да је Република Српска створена као мјесто братске слоге и док је ње постојаће и српски народ.

- Дан Републике Српске је наша велика побједа, наш понос и наша снага, али и мотив да свако од нас ради и више и боље ради добра овог намученог народа, који је само желио да живи на своме, поштено и слободно, у миру са свима око себе - рекао је владика Сергије.

Владика Сергије је навео да је православље на удару, како јуче у Украјини тако данас у Црној Гори, а сутра ко зна гдје.

- Они који би да нас не буде, труде се, за почетак, да нас подијеле, да бисмо се потом сами, између себе, исцрпили братском мржњом и сукобима - сматра владика.

Он је истакао да Господ позива на јединствено у добру, да људи не забораве ко су и шта су, те напоменуо да нису они најбољи стварали Републику Српску да би се данас у њој свакодневно исцрпљивали међусобним свађама, сукобима, омразом.

Није Српска створена да буде мјесто нејединства, нагласио је владика Сергије, већ братске слоге и напретка, да буде и остане истинска кућа слободе, у којој ће бити мјеста за све.

- Зато је градимо сопственом љубављу, жељом да у њој буде мјеста за све, али и молитвом да нам вјечно траје. Јер, док буде Српске биће и нас - нагласио је владика Сергије.

Он је позвао да се никада не забораве они који су за Српску дали све, неко живот, неко тијела, неко кућу и завичај, те да су сви губили да би добили Српску.

- Зато је цијенимо још више, волимо јаче, поштујмо је својом марљивошћу и поштењем. Опоменимо се пораза, а славимо побједе - поручио је владика Сергије и подсјетио да је Српска гарант мира, ослонац, али и свјетионик вјековне чежње за слободом.

Према његовим ријечима, ишчекујући дан Рођења Христовог, српски народ не може затворити очи пред оним што му се дешава, што му се припрема и што га уводи у нове сукобе, нова разједињења и коначно нестанак, који је прижељкиван и припреман од моћника овога свијета.

Послије руског православља, објаснио је владика, на ред је дошло српско, светосавско, а све се то дешава у години великог јубилеја.

- Засметало је многима што славимо континуитет наше светосавске духовности осам стотина година, док су они, који нам оспоравају идентитет, сами без идентитета, без коријена, без имена, вјере и језика - рекао је владика Василије.

Он је пожелио српском народу да загледан у Републику Српску, жртву која је положена у њено име, са радошћу дочека пресвјетли празник Рођења Христовог.

- Радујући се радошћу надрадосном, својим епархиотима, свештенству и монаштву желим обиље добрих дарова од дародавца свих добара – Богомладенца Христа, поздрављајући све вас и сваку твар сверадосним поздравом неба и Земље: Мир Божији – Христос се Роди! - наведено је у поруци владике Сергија, објављеној на сајту Епархије бихаћко-петровачке. 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Оливера Јовановић са Сокоца нови главни и одговорни уредник "Православља" Оливера Јовановић са Сокоца нови главни и одговорни уредник "Православља"
Душан Обреновић, који је претучен на Косову, прије преласка у православље звао се Сулејман Муратовић Душан Обреновић, који је претучен на Косову, прије преласка у православље звао се Сулејман...
Кинескиња Сигрид у Острогу примила православље и добила име Василија Кинескиња Сигрид у Острогу примила православље и добила име Василија
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    12h 9m
    0
  • Крађа у Палама
    10h 27m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    6h 54m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    9h 42m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    6h 42m
    3