Vladin prijedlog ukidanje akciza samo na mjesec dana

17.03.2022. 19:49
0
IZVOR: srpskainfo.com

Vlada Republike Srpske predlaže da se u paralmentarnu proceduru BiH uputi prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim će biti definisane snižena stopa PDV od nula odsto na osnovne životne namirnice i viša stopa od 22 odsto na luksuzna dobra i usluge, uz ograničenje do 31. decembra 2022. godine.

To je jedan od prijedloga mjera Vlade Republike Srpske u oblasti indirektnog oporezivanja za ublažavanje negativnih efekata inflacije i njihove finansijske implikacije, o kojima će Narodna skupština raspravljati sutra na posebnoj sjednici.

Po sniženoj stopi PDV oporezivalo bi se promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to: lijekovi, brašno, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer, homogenizovana dječija hrana i oprema za novorođenčad, sjemena i sadni materijal.

Istovremeno, po višoj stopi PDV od 22 odsto oporezuje se promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to: visokokvalitetna vina (uključujući pjenušava vina) i alkoholna pića, visokokvalitetne cigare i cigarilosi, luksuzni parfemi, toaletne vode i kozmetika, uključujući proizvode za ljepotu i šminku, odjeća i obuća od krzna i kože reptila, nakit i srodni proizvodi, satovi i njihovi dijelovi, vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila za prevoz lica na zemlji, u zraku ili na vodi, umjetnička djela, kolekcionarski predmeti i antikviteti, pirotehnički proizvodi za vatromete, upaljači za cigarete (mehanički ili električni), džepni, stolni i ostali od plemenitih kovina, luksuzna naliv pera i oružje.

Slika

– Efekat uvođenja snižene stope na osnovne životne namirnice bio bi gubitak prihoda koji pripada Republici Srpskoj u ukupnom iznosu od 111 miliona KM do kraja godine, dok bi gubitak budžeta Republike Srpske (kome pripada 72 odsto prihoda Republike Srpske) iznosio 79,9 miliona KM. S druge strane, ukoliko se uvede viša stopa PDV na promet i uvoz luksuznih dobara, na osnovu podataka koji se odnose na uvoz tih dobara u BiH u 2021. godini, došlo bi do povećanja prihoda od PDV za oko 16,2 miliona KM za RS do kraja godine, odnosno oko 11,7 miliona KM za budžet Republike Srpske (pod uslovom da cijene i količina ostanu na istom nivou kao u 2021. godini). Potrebno je naglasiti da ovdje nedostaje efekat dodatnog prihoda od PDV koji bi se naplatio na domaće proizvode. U konačnici, došlo bi do ukupnog gubitka prihoda Republike Srpske za oko 94,8 miliona KM, odnosno do gubitka prihoda budžeta Republike Srpske za oko 68,2 miliona KM – piše u Informaciji Vlade Srpske.

Takođe, Vlada Srpske predlaže da se u paralmentarnu proceduru BiH uputi Prijedlog zakona o akcizama u BiH, kojim će predložiti izmjenu člana 17. Zakona, na način da iznosi akciza za naftne derivate iznose nula maraka po litri naftnog derivata (ukidaju se), uz temporalno ograničenje na jedan mjesec od 1. aprila 2022. godine, sa mogućnošću produženja u zavisnosti od kretanja cijena u narednom periodu.

– Kada se analizira efekat ukidanja akciza na naftne derivate, mjesečni gubitak Republike Srpske je oko 15 miliona KM (na osnovu izvršenja u 2021. godini), što je gubitak od oko 10,8 miliona KM za budžet Republike Srpske (pod uslovom da cijene i količina ostanu na istom nivou kao u 2021. godini). Takođe, došlo bi do mjesečnog gubitka i pripadajućeg prihoda od PDV u iznosu 2,6 miliona KM za Republiku Srpsku, odnosno 1,9 miliona KM za budžet Republike Srpske. U konačnici, ukupan gubitak prihoda zbog ukidanja akciza na naftne derivate iznosio bi 17,6 miliona KM za Republiku Srpsku, odnosno 12,7 miliona KM za budžet Republike Srpske na mjesečnom nivou – piše u dokumentu Vlade koji ide pred poslanike.

Komentari 0
Povezane vijesti
Novom uredbom ublažene mjere za sprečavanje virusa korona Novom uredbom ublažene mjere za sprečavanje virusa korona
Ne radi sistem koji je Vlada Srpske platila 1,5 miliona KM Ne radi sistem koji je Vlada Srpske platila 1,5 miliona KM
Sindikati u Srpskoj postavili ultimatum Vladi Republike Srpske Sindikati u Srpskoj postavili ultimatum Vladi Republike Srpske
Najčitanije
 • Izvučeni dobitnici karata za koncert Dragane Mirković
  10h 53m
  0
 • Nagradna igra: Osvojite karte za koncert Dragane Mirković!
  23h 59m
  1
 • U prvi razred osnovne škole u Kalinoviku upisano pet đaka
  7h 55m
  1
 • Prevoznici gase kamione zbog visokih cijena goriva
  10h 11m
  0
 • Konferencija beba u Rogatici – Pavle Bojat predsjednik (FOTO)
  2h 31m
  0