VMRO-DPMNE tvrdi da su Zaev i SDSM pokrali izbore

17.07.2020. 21:50
0
IZVOR: Tanjug

Opoziciona stranka u Sjevernoj Makedoniji VMRO-DPMNE poručila je danas, dva dana nakon izbora u toj zemlji, da će tražiti ručno prebrojavanje glasačkih listića zbog velikog broja, navodno, 30.000 nevažećih listića, prenosi portal Plusinfo.

Kako je rekao portparol te stranke Dimče Arsovski, to je neuobičajeno za izbore sa takvim procentom izlaznosti, s obzirom da je na prijevremenim parlamentarnim izborima u Sjevernoj Makedoniji održanim 15. jula glasalo oko 50,8 odsto birača, odnosno nešto više od 900.000 građana.

- Imamo ogroman broj nevažećih listića, preko 30.000, što je neuobičajeno za takvu izlaznost. Veliki dio tih listića su glasovi za VMRO-DPMNE koji se sada računaju kao nevažeći. To znači poništavanje volje građana. Zato ćemo mi kao politička stranka tražiti ručno prebrojavanje glasačkih listića. Potrebno je sada da zaštitimo volju građana. Da se zaštiti demokratija u Republici Makedoniji. Institucije duguju to građanima i zato mora to i da realizuju. VMRO-DPMNE i dalje ostaje najveći partner građana koji štiti njihovu volju i prava - rekao je Arsovski.

Kako je kazao, i pored falsifikata i masovnog potkupljivanja od strane Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i Zorana Zaeva, sa svim pritiscima, prijetnjama, VMRO-DPMNE je pobijedio u 41 opštiiu, a SDSM samo u dvadesetak.

To znači, ocjenjuje Arsovski, da VMRO-DPMNE ostaje najsnažnija politička partija u Republici Makedoniji, te da je narod poslao poruku da niko ne smije protiv njegove volje i da se opredijelio za obnovu Makedonije, a protiv kriminala Zorana Zaeva i SDSM-a.

Državna izborna komisija Sjeverne Makedonije skoro 24 sata nakon izbora je saopštila nezvanične konačne rezultate prema kojima je SDSM osvojio 46 mandata, VMRO-DPMNE 44, albanska DUI 15, Alijansa za Albance 12, Ljevica dva i Demokratska partija Albanaca jedno poslaničko mjesto.

Lider Ljevice, univerzitetski profesor Dimitar Apasijev, takođe je optužio da su njegovoj stranci ukradena poslanička mjesta, i da su oni osvojili više od dva mandata.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zatvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM: Izuzetno niska izlaznost Zatvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM: Izuzetno niska izlaznost
Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata
Prva izlazna anketa izbora u Hrvatskoj: HDZ-u 58 mandata, SDP-u i partnerima 44 Prva izlazna anketa izbora u Hrvatskoj: HDZ-u 58 mandata, SDP-u i partnerima 44
Najčitanije
  • Partizan mijenja ime!
    17h 5m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    21h 38m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    19h 12m
    2
  • Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
    20h 18m
    0
  • Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
    20h 40m
    0