ВМРО-ДПМНЕ тврди да су Заев и СДСМ покрали изборе

17.07.2020. 21:50
0
ИЗВОР: Tanjug

Опозициона странка у Сјеверној Македонији ВМРО-ДПМНЕ поручила је данас, два дана након избора у тој земљи, да ће тражити ручно пребројавање гласачких листића због великог броја, наводно, 30.000 неважећих листића, преноси портал Плусинфо.

Како је рекао портпарол те странке Димче Арсовски, то је неуобичајено за изборе са таквим процентом излазности, с обзиром да је на пријевременим парламентарним изборима у Сјеверној Македонији одржаним 15. јула гласало око 50,8 одсто бирача, односно нешто више од 900.000 грађана.

- Имамо огроман број неважећих листића, преко 30.000, што је неуобичајено за такву излазност. Велики дио тих листића су гласови за ВМРО-ДПМНЕ који се сада рачунају као неважећи. То значи поништавање воље грађана. Зато ћемо ми као политичка странка тражити ручно пребројавање гласачких листића. Потребно је сада да заштитимо вољу грађана. Да се заштити демократија у Републици Македонији. Институције дугују то грађанима и зато мора то и да реализују. ВМРО-ДПМНЕ и даље остаје највећи партнер грађана који штити њихову вољу и права - рекао је Арсовски.

Како је казао, и поред фалсификата и масовног поткупљивања од стране Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) и Зорана Заева, са свим притисцима, пријетњама, ВМРО-ДПМНЕ је побиједио у 41 општииу, а СДСМ само у двадесетак.

То значи, оцјењује Арсовски, да ВМРО-ДПМНЕ остаје најснажнија политичка партија у Републици Македонији, те да је народ послао поруку да нико не смије против његове воље и да се опредијелио за обнову Македоније, а против криминала Зорана Заева и СДСМ-а.

Државна изборна комисија Сјеверне Македоније скоро 24 сата након избора је саопштила незваничне коначне резултате према којима је СДСМ освојио 46 мандата, ВМРО-ДПМНЕ 44, албанска ДУИ 15, Алијанса за Албанце 12, Љевица два и Демократска партија Албанаца једно посланичко мјесто.

Лидер Љевице, универзитетски професор Димитар Апасијев, такође је оптужио да су његовој странци украдена посланичка мјеста, и да су они освојили више од два мандата.

Коментари 0
Повезане вијести
Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44 Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    20h 15m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 59m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    13h 44m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    10h 43m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    10h 49m
    0