Vojislav Maksimović je čovjek koji je imao viziju i ideju

30.08.2024. 15:54
1
IZVOR: srna.rs

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić izjavio je danas u Foči da je akademik Vojislav Maksimović postavio temelje ovog univerziteta u nejtežem ratnom periodu, što je omogućilo da se ova ustanova brzo razvije u jednu od najvažnijih unstitucija u Republici Srpskoj.

- Smrt profesora Maksimovića, koji je bio i prvi rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, tužan je i težak momenat za našu obrazovnu instituciju, za Foču i sve njene građane, ali i za cijelu Republiku Srpsku. Danas se opraštamo od velikog čovjeka - rekao je Kulić.

Prema njegovim riječima, Maksimović je imao viziju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, pod čijim rukovodstvom je i "prohodao", da bi kasnije krupnim koracima krenuo prema zajednici univerziteta u Evropi i svijetu.

- Maksimović je dao ogroman doprinos za osnivanje Univerziteta, ali i za osnivanje Medicinskog, Stomatološkog i Bogoslovskog fakulteta u Foči. Sa te strane mislim da je sve nas na Univerzitetu, ali i sve građane Republike Srpske obavezao na vječno pamćenje i zahvalnost - istakao je Kulić.

Član Glavnog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Radisav Mašić istakao je da je Vojislav Maksimović bio ličnost koja je u kulturi srpskog naroda ostavila neizbrisiv trag.

Prema njegovim riječima, osnivanjem "Prosvjete" Vojislav Maksimović je shvatio da je narod, za koji je u to vrijeme građanski rat bio neibježan, pred velikom opasnošću i da je njegov jedini spas u kulturi, duhovnosti i očuvanju njegove istorije i tradicije.

- To su ujedno i elementi koje njeguje 'Prosvjeta', a kojoj je Vojislav Maksimović posvetio dobar dio svog života - rekao je Mašić i dodao da je "Prosvjeta" pod Maksimovićevim rukovođenjem ostavila neizbrisiv trag u srpskom narodu u Republici Srpskoj.

Komemoracija akademiku i članu prvog saziva Senata Republike Srpske Vojislavu Maksimoviću, koji je preminuo u Beogradu u 89. godini, održana je u Gradskom narodnom pozorištu u Foči.

Vojislav Maksimović biće sahranjen sutra u 12.00 časova na groblju u Jošanici kod Foče.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Alas 30.08.2024. 17:51
    Slava mu i hvala za sve!
Povezane vijesti
Naučno istraživanje "Vučje stope" na Alpima Naučno istraživanje "Vučje stope" na Alpima
Mladića iz Foče udarila struja, teško povrijeđen Mladića iz Foče udarila struja, teško povrijeđen
Mještani traže da se zaštiti prirodni fenomen i ne odlaže otpad Mještani traže da se zaštiti prirodni fenomen i ne odlaže otpad
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 0m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 42m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 10m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 31m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 40m
    0