Војислав Максимовић је човјек који је имао визију и идеју

30.08.2024. 15:54
1
ИЗВОР: srna.rs

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић изјавио је данас у Фочи да је академик Војислав Максимовић поставио темеље овог универзитета у нејтежем ратном периоду, што је омогућило да се ова установа брзо развије у једну од најважнијих унституција у Републици Српској.

- Смрт професора Максимовића, који је био и први ректор Универзитета у Источном Сарајеву, тужан је и тежак моменат за нашу образовну институцију, за Фочу и све њене грађане, али и за цијелу Републику Српску. Данас се опраштамо од великог човјека - рекао је Кулић.

Према његовим ријечима, Максимовић је имао визију Универзитета у Источном Сарајеву, под чијим руководством је и "проходао", да би касније крупним корацима кренуо према заједници универзитета у Европи и свијету.

- Максимовић је дао огроман допринос за оснивање Универзитета, али и за оснивање Медицинског, Стоматолошког и Богословског факултета у Фочи. Са те стране мислим да је све нас на Универзитету, али и све грађане Републике Српске обавезао на вјечно памћење и захвалност - истакао је Кулић.

Члан Главног одбора Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Радисав Машић истакао је да је Војислав Максимовић био личност која је у култури српског народа оставила неизбрисив траг.

Према његовим ријечима, оснивањем "Просвјете" Војислав Максимовић је схватио да је народ, за који је у то вријеме грађански рат био неибјежан, пред великом опасношћу и да је његов једини спас у култури, духовности и очувању његове историје и традиције.

- То су уједно и елементи које његује 'Просвјета', а којој је Војислав Максимовић посветио добар дио свог живота - рекао је Машић и додао да је "Просвјета" под Максимовићевим руковођењем оставила неизбрисив траг у српском народу у Републици Српској.

Комеморација академику и члану првог сазива Сената Републике Српске Војиславу Максимовићу, који је преминуо у Београду у 89. години, одржана је у Градском народном позоришту у Фочи.

Војислав Максимовић биће сахрањен сутра у 12.00 часова на гробљу у Јошаници код Фоче.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Alas 30.08.2024. 17:51
    Slava mu i hvala za sve!
Повезане вијести
Научно истраживање "Вучје стопе" на Алпима Научно истраживање "Вучје стопе" на Алпима
Младића из Фоче ударила струја, тешко повријеђен Младића из Фоче ударила струја, тешко повријеђен
Мјештани траже да се заштити природни феномен и не одлаже отпад Мјештани траже да се заштити природни феномен и не одлаже отпад
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 2m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 44m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 12m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 33m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 42m
    0