Vojna bolnica „Koran“ – svjedok nadljudskih napora medicinskog osoblja

04.04.2024. 08:43
9
IZVOR: katera.news

Na Palama je početkom aprila, prije 32 godine, osnovana Bolnica „Koran“ u okviru Četvrtog sanitetskog bataljona Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Početkom građanskog rata u BiH, brojnom medicinskom kadru srpske nacionalnosti bio je onemogućen odlazak na njihova radna mjesta, pogotovo u Sarajevu, a potom je došlo do protjerivanja tog kadra.

Sve bolnice koje su tada postojale ostale su u gradu pod muslimanskom kontrolom.

Osim Bolnice "Koran", za vrijeme ratnih dejstava, na području Sarajevsko-romanijske regije osnovane su i ratne bolnice - "Podromanija" na Sokocu, "Žica" na Ilidži i "Kasindol" u Lukavici.

U Bolnicu „Koran“ stigli su svi ljekari i brojno medicinsko osoblje iz Vojne bolnice u Sarajevu, a nakon toga i iz Bolnice „Koševo“.

U Vojnoj bolinici "Koran" liječeno je 20.000 pacijenata, civila svih nacionalnosti, i ranjenika, 12.000 ih je operisano, a smrtnost operisanih pacijenata je bila sasvim mala jer je medicinski kadar bio visokostručan i obrazovan.

U nabavci lijekova i medicinskog materijala, medicinskom osoblju u Bolnici „Koran“ pomagala je humana žena iz Holandije Jena Ligtenberg, koja je po struci bila apotekar, i koja je dobrovoljno došla na Pale krajem 1993. godine, i ostala sve do kraja rata.

Ispred ratne Bolnice na Koranu otkrivena je spomen-ploča na kojoj je ispisano da je od 4. aprila 1992. do 30. juna 1996. godine u ovoj zdravstvenoj ustanovi liječeno više od 20.000 ljudi i izvršeno više od 12.000 operacija.

Spomen-ploča simbolizuje značaj ove ustanove tokom proteklog rata i svjedoči o nadljudskim naporima ljekara i kompletnog tadašnjeg zdravstvenog osoblja u liječenju mnogih ljudi različitih nacionalnosti, srpskih boraca i djece.

Komentari 9
  • Generic placeholder image
    @Vagabund 05.04.2024. 16:27
    Bravo za komentar!
  • Generic placeholder image
    Vagabund 04.04.2024. 16:41
    Dok su nadljudski radili, prema njima su se neljudski odnosili. Neko od tih heroja nije mogao dobiti sobu da odspava tih 5 -6 sati, često i manje, a čobanice-sekretarice su imale plaćen hotelski smještaj.
    Kasnije je "Koran" renoviran, opremljen i opet počeo raditi kao hotel.
    Moćnici su opet dokazali da je mrva vlasti jača od svakog razuma. Nekakav i nečiji srpski UPI je oteo hotel, kasnije je postao je studentski dom, nečuvan, neočuvan, zapaljen....
    Eto, nije svačije ni kroz selo pjevati, a ne voditi opštinu, narod i državu.
  • Generic placeholder image
    Nenad 05.04.2023. 00:14
    Posto sam svjedok osnivanja i rada ratne bolnice, mogu reci da jako ruzno i tuzno sve ovo sa ovim objektom i isto tako sa ratnim osobljem ove bolnice od kojih pola nije medju zivima.
    SAMO DA SE ZNA DA JE RATNA BOLNICA "KORAN" ZA VRIJEME RATA, PO DOKTORIMA I MEDICINSKOM OSOBLJU BILA NAJJACA U REPUBLICI SRPSKOJ.
  • Generic placeholder image
    Pale 04.04.2023. 20:25
    Bas da li neko zna sta ce biti sa ovim hotelom?
  • Generic placeholder image
    Srbin 04.04.2023. 19:08
    Pale i "uzorite" paljanske glavešine su se zahvalile Bolnici, i svemu što ona, simbolizuje, tako što su od nje napravili izgorjelu ruševinu po kojoj veliku i malu nuždu vrše paščad i mačke i povremeno koji naroljani pjano, a sve kako bi je za što manju cijenu kupio neko od "kontroverznih" paljanskijeh biznismena, ne d'o Bog da ih se nazove pravim imenom, koji će tu saprati milione koje je pokrao od srpskog naroda napaćenog. Ako, ako...
  • Generic placeholder image
    Soko 04.04.2023. 11:28
    Re Apolitična:Potpisujem svaku riječ iz komentara, i da se zahvalim doktorima i sestrama iz bolnice, i još dodam za bivšeg gradonačelnika, do juče je skakutao u starkama po školi, a sad i kamioni, avioni, kule, vile...
  • Generic placeholder image
    Ja 04.04.2022. 18:18
    Spasili su mnoge ranjenike iz Srpskog Sarajeva!!! Pokoj dusi dr.Borkovcu i hvala! I svim doktorima i sestrama koji su nam pomagali za vrijeme rata...
  • Generic placeholder image
    Apolitična 04.04.2022. 12:26
    U potpunosti se slažem sa Akcijareakcija, ali bih dodala da je tadašnji direktor bio jedan od najvećih vizionara u Palama. Decenijama nakon njegovog odlaska iz Studentskog centra djeca u Palama nemaju zatvoreni bazen na kojem bi učila da plivaju. Ali kako to kod nas biva, čovjeka koji nikada sebi nije uzeo ni jednu jednu marku javnog novca kroz korupciju, "ruše" njegovi partijski drugovi iz SDS (uz nesebičnu podršku tadašnjeg PDP-ovog zamjenika načelnika, a kasnijeg gradonačelnika Grada). Poslije se pokazalo da je to bio početak nezaustavljivog pada SDS, ali i brzog bogaćenja PDP-ovog gradonačelnika.
    Promjenom vlasti i dolaskom SNSD vidjeli smo da ni "druga strana" nema vizionare u svojim redovima, već da se sve svelo na borbu za otimanje novca i lično bogaćenje.
    Zato još jednom kapa do poda čovjeku koji nema avione, kamione, hotele i apartmane, ali u čije vrijeme su Paljani mogli na Koranu da se kupaju u bazenu, igraju odbojku na pijesku, tenis na šljaci, vježbaju u teretani...

  • Generic placeholder image
    Akcijareakcija 04.04.2022. 11:48
    U ratu bolnica u kojoj su spašavani životi onih koji su se borili za našu Republiku, posle rata zaslugama tadašnjeg direktora Studentskog centra, kasnije načelnika opštine, pretvorena u studenski dom na kom bi pozavidjeli mnogi, a oni koji su se borili i živote dali su mogli biti ponosni gdje im djeca borave - skoro pa hotelski smještaj, čitoanice, ambulanta, bazen, teretana, sportski tereni... a danas ruina, zarasla i sablasna, zaslugama onih koji se danas "bore" za našu Rebuliku.
Povezane vijesti
Sjećanje na stradale – 25 godina od NATO bombardovanja RTS-a Sjećanje na stradale – 25 godina od NATO bombardovanja RTS-a
U subotu obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj U subotu obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
Obilježena godišnjica stradanja Nedeljka Lizdeka i Sretena Kneževića Obilježena godišnjica stradanja Nedeljka Lizdeka i Sretena Kneževića
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    15h 58m
    5
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    18h 41m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    13h 33m
    5
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    22h 26m
    0
  • Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti
    20h 27m
    0