Војна болница „Коран“ – свједок надљудских напора медицинског особља

04.04.2024. 08:43
9
ИЗВОР: katera.news

На Палама је почетком априла, прије 32 године, основана Болница „Коран“ у оквиру Четвртог санитетског батаљона Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

Почетком грађанског рата у БиХ, бројном медицинском кадру српске националности био је онемогућен одлазак на њихова радна мјеста, поготово у Сарајеву, а потом је дошло до протјеривања тог кадра.

Све болнице које су тада постојале остале су у граду под муслиманском контролом.

Осим Болнице "Коран", за вријеме ратних дејстава, на подручју Сарајевско-романијске регије основане су и ратне болнице - "Подроманија" на Сокоцу, "Жица" на Илиџи и "Касиндол" у Лукавици.

У Болницу „Коран“ стигли су сви љекари и бројно медицинско особље из Војне болнице у Сарајеву, а након тога и из Болнице „Кошево“.

У Војној болиници "Коран" лијечено је 20.000 пацијената, цивила свих националности, и рањеника, 12.000 их је оперисано, а смртност оперисаних пацијената је била сасвим мала јер је медицински кадар био високостручан и образован.

У набавци лијекова и медицинског материјала, медицинском особљу у Болници „Коран“ помагала је хумана жена из Холандије Јена Лигтенберг, која је по струци била апотекар, и која је добровољно дошла на Пале крајем 1993. године, и остала све до краја рата.

Испред ратне Болнице на Корану откривена је спомен-плоча на којој је исписано да је од 4. априла 1992. до 30. јуна 1996. године у овој здравственој установи лијечено више од 20.000 људи и извршено више од 12.000 операција.

Спомен-плоча симболизује значај ове установе током протеклог рата и свједочи о надљудским напорима љекара и комплетног тадашњег здравственог особља у лијечењу многих људи различитих националности, српских бораца и дјеце.

Коментари 9
 • Generic placeholder image
  @Vagabund 05.04.2024. 16:27
  Bravo za komentar!
 • Generic placeholder image
  Vagabund 04.04.2024. 16:41
  Dok su nadljudski radili, prema njima su se neljudski odnosili. Neko od tih heroja nije mogao dobiti sobu da odspava tih 5 -6 sati, često i manje, a čobanice-sekretarice su imale plaćen hotelski smještaj.
  Kasnije je "Koran" renoviran, opremljen i opet počeo raditi kao hotel.
  Moćnici su opet dokazali da je mrva vlasti jača od svakog razuma. Nekakav i nečiji srpski UPI je oteo hotel, kasnije je postao je studentski dom, nečuvan, neočuvan, zapaljen....
  Eto, nije svačije ni kroz selo pjevati, a ne voditi opštinu, narod i državu.
 • Generic placeholder image
  Nenad 05.04.2023. 00:14
  Posto sam svjedok osnivanja i rada ratne bolnice, mogu reci da jako ruzno i tuzno sve ovo sa ovim objektom i isto tako sa ratnim osobljem ove bolnice od kojih pola nije medju zivima.
  SAMO DA SE ZNA DA JE RATNA BOLNICA "KORAN" ZA VRIJEME RATA, PO DOKTORIMA I MEDICINSKOM OSOBLJU BILA NAJJACA U REPUBLICI SRPSKOJ.
 • Generic placeholder image
  Pale 04.04.2023. 20:25
  Bas da li neko zna sta ce biti sa ovim hotelom?
 • Generic placeholder image
  Србин 04.04.2023. 19:08
  Пале и "узорите" паљанске главешине су се захвалиле Болници, и свему што она, симболизује, тако што су од ње направили изгорјелу рушевину по којој велику и малу нужду врше пашчад и мачке и повремено који нарољани пјано, а све како би је за што мању цијену купио неко од "контроверзних" паљанскијех бизнисмена, не д'о Бог да их се назове правим именом, који ће ту сапрати милионе које је покрао од српског народа напаћеног. Ако, ако...
 • Generic placeholder image
  Soko 04.04.2023. 11:28
  Re Apolitična:Potpisujem svaku riječ iz komentara, i da se zahvalim doktorima i sestrama iz bolnice, i još dodam za bivšeg gradonačelnika, do juče je skakutao u starkama po školi, a sad i kamioni, avioni, kule, vile...
 • Generic placeholder image
  Ja 04.04.2022. 18:18
  Spasili su mnoge ranjenike iz Srpskog Sarajeva!!! Pokoj dusi dr.Borkovcu i hvala! I svim doktorima i sestrama koji su nam pomagali za vrijeme rata...
 • Generic placeholder image
  Аполитична 04.04.2022. 12:26
  У потпуности се слажем са Акцијареакција, али бих додала да је тадашњи директор био један од највећих визионара у Палама. Деценијама након његовог одласка из Студентског центра дјеца у Палама немају затворени базен на којем би учила да пливају. Али како то код нас бива, човјека који никада себи није узео ни једну једну марку јавног новца кроз корупцију, "руше" његови партијски другови из СДС (уз несебичну подршку тадашњег ПДП-овог замјеника начелника, а каснијег градоначелника Града). Послије се показало да је то био почетак незаустављивог пада СДС, али и брзог богаћења ПДП-овог градоначелника.
  Промјеном власти и доласком СНСД видјели смо да ни "друга страна" нема визионаре у својим редовима, већ да се све свело на борбу за отимање новца и лично богаћење.
  Зато још једном капа до пода човјеку који нема авионе, камионе, хотеле и апартмане, али у чије вријеме су Паљани могли на Корану да се купају у базену, играју одбојку на пијеску, тенис на шљаци, вјежбају у теретани...

 • Generic placeholder image
  Akcijareakcija 04.04.2022. 11:48
  U ratu bolnica u kojoj su spašavani životi onih koji su se borili za našu Republiku, posle rata zaslugama tadašnjeg direktora Studentskog centra, kasnije načelnika opštine, pretvorena u studenski dom na kom bi pozavidjeli mnogi, a oni koji su se borili i živote dali su mogli biti ponosni gdje im djeca borave - skoro pa hotelski smještaj, čitoanice, ambulanta, bazen, teretana, sportski tereni... a danas ruina, zarasla i sablasna, zaslugama onih koji se danas "bore" za našu Rebuliku.
Повезане вијести
На данашњи дан формирана Војска Републике Српске На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
Најчитаније
 • Апел грађанима у Источном Сарајеву: Чувајте се змија!
  10h 47m
  3
 • Прича о мртвој драгој – Ленка Дунђерски и Лаза Костић
  16h 1m
  0
 • Сутра прекид електричне енергије у Источној Илиџи
  6h 32m
  1
 • Брат министра БиХ Војина Мијатовића насмрт претучен у Београду
  14h 50m
  0
 • Милица Боровчанин ученик генерације СШЦ „Василије Острошки“
  12h 29m
  4