Војна болница „Коран“ – свједок надљудских напора медицинског особља

04.04.2022. 11:28
3
ИЗВОР: katera.news

На Палама је, почетком априла, прије 30. година, основана Болница „Коран“, у оквиру Четвртог санитетског батаљона Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

Почетком грађанског рата у БиХ, бројном медицинском кадру српске националности био је онемогућен одлазак на њихова радна мјеста, поготово у Сарајеву, а потом је дошло до протјеривања тог кадра.

Све болнице које су тада постојале остале су у граду под муслиманском контролом.

Осим Болнице "Коран", за вријеме ратних дејстава, на подручју Сарајевско-романијске регије основане су и ратне болнице - "Подроманија" на Сокоцу, "Жица" на Илиџи и "Касиндол" у Лукавици.

У Болницу „Коран“ стигли су сви љекари и бројно медицинско особље из Војне болнице у Сарајеву, а након тога и из Болнице „Кошево“.

У Војној болиници "Коран" лијечено је 20.000 пацијената, цивила свих националности, и рањеника, 12.000 их је оперисано, а смртност оперисаних пацијената је била сасвим мала јер је медицински кадар био високостручан и образован.

У набавци лијекова и медицинског материјала, медицинском особљу у Болници „Коран“ помагала је хумана жена из Холандије Јена Лигтенберг, која је по струци била апотекар, и која је добровољно дошла на Пале крајем 1993. године, и остала све до краја рата.

Испред ратне Болнице на Корану откривена је спомен-плоча на којој је исписано да је од 4. априла 1992. до 30. јуна 1996. године у овој здравственој установи лијечено више од 20.000 људи и извршено више од 12.000 операција.

Спомен-плоча симболизује значај ове установе током протеклог рата и свједочи о надљудским напорима љекара и комплетног тадашњег здравственог особља у лијечењу многих људи различитих националности, српских бораца и дјеце.

Коментари 3
 • Generic placeholder image
  Ja 04.04.2022. 18:18
  Spasili su mnoge ranjenike iz Srpskog Sarajeva!!! Pokoj dusi dr.Borkovcu i hvala! I svim doktorima i sestrama koji su nam pomagali za vrijeme rata...
 • Generic placeholder image
  Аполитична 04.04.2022. 12:26
  У потпуности се слажем са Акцијареакција, али бих додала да је тадашњи директор био један од највећих визионара у Палама. Деценијама након његовог одласка из Студентског центра дјеца у Палама немају затворени базен на којем би учила да пливају. Али како то код нас бива, човјека који никада себи није узео ни једну једну марку јавног новца кроз корупцију, "руше" његови партијски другови из СДС (уз несебичну подршку тадашњег ПДП-овог замјеника начелника, а каснијег градоначелника Града). Послије се показало да је то био почетак незаустављивог пада СДС, али и брзог богаћења ПДП-овог градоначелника.
  Промјеном власти и доласком СНСД видјели смо да ни "друга страна" нема визионаре у својим редовима, већ да се све свело на борбу за отимање новца и лично богаћење.
  Зато још једном капа до пода човјеку који нема авионе, камионе, хотеле и апартмане, али у чије вријеме су Паљани могли на Корану да се купају у базену, играју одбојку на пијеску, тенис на шљаци, вјежбају у теретани...

 • Generic placeholder image
  Akcijareakcija 04.04.2022. 11:48
  U ratu bolnica u kojoj su spašavani životi onih koji su se borili za našu Republiku, posle rata zaslugama tadašnjeg direktora Studentskog centra, kasnije načelnika opštine, pretvorena u studenski dom na kom bi pozavidjeli mnogi, a oni koji su se borili i živote dali su mogli biti ponosni gdje im djeca borave - skoro pa hotelski smještaj, čitoanice, ambulanta, bazen, teretana, sportski tereni... a danas ruina, zarasla i sablasna, zaslugama onih koji se danas "bore" za našu Rebuliku.
Повезане вијести
Колубарска битка - пут у славу Колубарска битка - пут у славу
У петак обиљежавање 145 година од рођења Исидоре Секулић У петак обиљежавање 145 година од рођења Исидоре Секулић
Блаженопочивши митрополит Николај оставио велики траг у историји Митрополије дабробосанске (ВИДЕО) Блаженопочивши митрополит Николај оставио велики траг у историји Митрополије дабробосанске...
Најчитаније
 • Преминуо Веселин Пукета
  4h 30m
  1
 • Ученик, који је измакао столицу професорици, покушао да се убије
  5h 34m
  0
 • Оштећења на аутобусу нису од ватреног оружја
  20h 49m
  0
 • Рецепт за посну сарму
  7h 18m
  1
 • Осумњичени за брутално убиство младића предат Тужилаштву
  21h 8m
  1