Vraćena ćirilična tabla na zgradu Ustavnog suda Crne Gore

04.09.2023. 19:40
0
IZVOR: srna.rs

Srpski nacionalni savjet Crne Gore danas je na ulazu zgrade Ustavnog suda Crne Gore u centru Podgorice, na ranije određenom mjestu, postavio tablu na ćiriličnom pismu sa nazivom te institucije.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović nakon postavljanja table rekao je da Savjet poziva i zahtijeva da i sve druge državne institucije Crne Gore postupe u skladu sa Ustavom garantovanim normama ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma i istaknu svoje nazive i na ćiriličnom pismu u skladu sa predviđenom regulativom.

On je dodao da će, ukoliko se državne institucije ne odazovu pozivu Srpskog nacionalnog savjeta da ravnopravno tretiraju ćirilično i latinično pismo, kao što je to bio slučaj sa Ustavnim sudom, “Savjet biti prinuđen da ravnopravnost ćiriličnog i latiničnog pisma postigne samoinicijativnim postavljanjem tabli na institucijama Crne Gore na kojima ih u ovom trenutku nema”.

Vuksanović je najavio da će to biti prioritetna aktivnost Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore sve dok se ne postigne potpuna ravnopravnost ćiriličnog i latiničnog pisma ili ne dođe do promjene Ustava Crne Gore.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ćirilica se nekada branila životom: Učitelji su rekli ne latinici i spasili srpske junačke pjesme Ćirilica se nekada branila životom: Učitelji su rekli ne latinici i spasili srpske junačke ...
,,Cetinjski vjesnik“ 1912: Stranci obavezni da koriste ćirilicu u srpskoj Crnoj Gori ,,Cetinjski vjesnik“ 1912: Stranci obavezni da koriste ćirilicu u srpskoj Crnoj Gori
Izabrana najljepša nova srpska riječ Izabrana najljepša nova srpska riječ
Najčitanije
  • U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    11h 52m
    0
  • Na današnji dan Turci spalili mošti Svetog Save
    7h 49m
    0
  • Najavljeni prekidi električne energije
    13h 56m
    0
  • Održana „Đurđevdanska ulična trka“ u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    11h 10m
    0
  • Odličnim učenicima 50 odsto jeftinije polaganje vozačkog ispita
    10h 8m
    0