Враћена ћирилична табла на зграду Уставног суда Црне Горе

04.09.2023. 19:40
0
ИЗВОР: srna.rs

Српски национални савјет Црне Горе данас је на улазу зграде Уставног суда Црне Горе у центру Подгорице, на раније одређеном мјесту, поставио таблу на ћириличном писму са називом те институције.

Предсједник Српског националног савјета Момчило Вуксановић након постављања табле рекао је да Савјет позива и захтијева да и све друге државне институције Црне Горе поступе у складу са Уставом гарантованим нормама равноправности ћириличног и латиничног писма и истакну своје називе и на ћириличном писму у складу са предвиђеном регулативом.

Он је додао да ће, уколико се државне институције не одазову позиву Српског националног савјета да равноправно третирају ћирилично и латинично писмо, као што је то био случај са Уставним судом, “Савјет бити принуђен да равноправност ћириличног и латиничног писма постигне самоиницијативним постављањем табли на институцијама Црне Горе на којима их у овом тренутку нема”.

Вуксановић је најавио да ће то бити приоритетна активност Српског националног савјета Црне Горе све док се не постигне потпуна равноправност ћириличног и латиничног писма или не дође до промјене Устава Црне Горе.

Коментари 0
Повезане вијести
Ћирилица се некада бранила животом: Учитељи су рекли не латиници и спасили српске јуначке пјесме Ћирилица се некада бранила животом: Учитељи су рекли не латиници и спасили српске јуначке ...
,,Цетињски вјесник“ 1912: Странци обавезни да користе ћирилицу у српској Црној Гори ,,Цетињски вјесник“ 1912: Странци обавезни да користе ћирилицу у српској Црној Гори
Изабрана најљепша нова српска ријеч Изабрана најљепша нова српска ријеч
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    11h 50m
    8
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    12h 4m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    14h 21m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    11h 56m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    4h 11m
    0