Vrućine utiču na zdravlje - predostrožnost za djecu i stare

13.07.2024. 10:59
0
IZVOR: srna.rs

Tokom ljetnih mjeseci visoka temperatura može imati značajan uticaj na zdravlje ljudi, a posebna pažnja mora se obratiti na najosjetljivije grupe - djecu i starija lica sa hroničnim bolestima, sapšteno je iz Bolnice "Srbija" Istočno Sarajevo.

Specijalista interne medicine Neda Crnjak rekla je da ekstremne vrućine mogu dovesti do različitih zdravstvenih problema, od blagih nelagodnosti do ozbiljnih stanja koja zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć - a najčešći poremećaji su toplotni osip, toplotni grčevi, toplotna iscrpljenost, sunčanica, te toplotni udar.

- Toplotni osip nastaje prekomjernim znojenjem prilikom toplog, vlažnog vremena. Najčešće se javlja kod djece na vratu, gornjem dijelu grudnog koša, u preponama, ispod grudi ili na laktovima - precizirala je ona.

Kad je riječ o toplotnim grčevima, Crnjak je pojasnila da je riječ o bolnim grčevima mišića koji zahvataju ruke, noge ili mišiće trbuha.

- Javljaju se usljed napornog fizičkog rada, usljed gubitka soli i vode, najčešće kod osoba koje se obilnije znoje tokom fizičkih aktivnosti i pri visokim vrućinama. Toplotnu iscrpljenost karakteriše prekomjerno znojenje, zamaranje, slabost, vrtoglavica, glavobolja, mučnina i povraćanje, te ubrzani i slabiji puls - rekla je ona, ističući da, ako se ne liječi, može prerasti u toplotni udar.

Ona je objasnila da je sunčanica poremećaj termoregulacije koji nastaje kao odgovor organizma na visoku temperaturu i prekomjerno izlaganje suncu glave i potiljka bez ikakve zaštite.

- Nakon šest do 12 sati od izlaganja suncu, sunčanicu možemo da prepoznamo po vrtoglavici, bolu u glavi, pojačanom znojenju, vrelim rukama i nogama, suvom kožom, crvenilom u licu, a može doći i do povraćanja. Tjelesna temperatura je povećana - navela je ona.

Toplotni udar je najozbiljniji i najteži oblik bolesti koji može biti izazvan visokom temperaturom.

- Simptomi toplotnog udara uključuju crvenu, toplu i suvu kožu bez znojenja, jaku glavobolju, vrtoglavicu, mučninu, ubrzani puls, povišenu tjelesnu temperaturu i do 40 stepeni Celzijusovih unutar 10 do 15 minuta, konfuziju i gubitak svijesti - navela je ona.

Crnjak je preporučila da se tokom vrelih dana vodi računa o hidrataciji i ishrani, nosi prikladna laganija i svjetlija odjeća, te da se izbjegava izlaganje suncu i boravi ako je moguće u klimatizovani prostorijama.

- Pijte dosta vode tokom cijelog dana, čak i ako ne osjećate žeđ. Izbjegavajte alkoholna i kofeinska pića jer mogu doprinijeti dehidrataciji. Jedite više manjih obroka bogatih svježim povrćem i voćem - preporučila je specijalista interne medicine bolnice "Srbija".

Ona je preporučila da se sunce izbjegava i boravi u hladovini tokom najtoplijeg dijela dana između 10.00 i 17.00 časova.

- Ako morate biti napolju, pravite redovne pauze u hladovini, unosite dovoljno tečnosti. Koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Preporučuje se boravak u prostorijama sa temperaturom između 22 i 24 stepena Celzijusovih. Ipak, potrebno je obratiti pažnju da razlika u temperaturi u kući/stanu i vani ne bude veća od sedam stepeni Celzijusovih - navela je ona.

Ljekar bolnice "Srbija" preporučila je da se ograniči fizička aktivnost na otvorenom tokom najtoplijeg dijela dana.

- Obratite pažnju na simptome bolesti izazvanih visokom temperaturom. Ako osjetite bilo kakve znakove toplotne iscrpljenosti ili udara, odmah potražite hladovinu, pijte vodu i potražite medicinsku pomoć - navela je ona.

- Velike vrućine mogu predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje, ali uz adekvatne mjere predostrožnosti, moguće je značajno smanjiti njihov negativan uticaj. Pratite ove savjete i budite svjesni svojih ograničenja kako biste bezbjedno uživali u ljetnim danima - zaključila je Crnjak.

Komentari 0
Povezane vijesti
Lijek "diklofen" hitno povučen iz apoteka u Srbiji i BiH Lijek "diklofen" hitno povučen iz apoteka u Srbiji i BiH
Evo koliko sati je preporučeno da spavamo u toku dana Evo koliko sati je preporučeno da spavamo u toku dana
Besplatni prenatalni testovi od oktobra na UKC-u RS Besplatni prenatalni testovi od oktobra na UKC-u RS
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 15m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 38m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    10h 11m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    13h 8m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    12h 59m
    0