Vučić: Od početka konflikta u Ukrajini nemamo kontakt sa Rusijom

11.03.2022. 18:49
0
IZVOR: sputniknews.com

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da od početka konflikta u Ukrajini nije imao kontakte ni sa jednim ruskim zvaničnikom.

Na pitanje novinara da li je od šefice njemačke diplomatije dobio signale da se distancira od ruskog predsjednika Vladimira Putina, Vučić je rekao da Srbija nema nikakve veze sa sukobom u Ukrajini.

- Oko čega da se distanciramo. Kakve veze mi imamo sa sukobom u Ukrajini i šta je to Srbija uradila pogrešno - rekao je on.

Vučić je dodao da Srbija ne govori o ličnostima i da "kod nas nema ljubavi i mržnje, nego isključivo poštovanje međunarodnog prava".

- Baš kao što je Ukrajina poštovala teritorijalni integritet Srbije, tako smo i mi poštovali integritet Ukrajine. Nismo to radili zato što nekoga volimo ili ne volimo, već zato što je to međunarodno javno pravo - rekao je on.

On je dodao da je sa šeficom njemačke diplomatije razgovarao i o sankcijama Rusiji, zahvalivši joj se što je željela da čuje njegove stavove.

Vučić je napomenuo da je po zakonu Republike Srbije kažnjivo učešće u ratovima.

- Mi ćemo veoma strogo i u skladu sa zakonima Srbije kažnjavati svako učestovanje u ratu - rekao je Vučić.

U Predsjedništvu Srbije održana je konferencija za medije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ministarke spoljnih poslova Njemačke Analene Berbok, koja boravi u Beogradu u okviru dvodnevne posjete Zapadnom Balkanu.

Šefica njemačke diplomatije je u četvrtak boravila u Sarajevu i Prištini, a poslije sastanka sa zvaničnicima BiH poručila je da je evropska budućnost zemalja Zapadnog Balkana njemački glavni prioritet.

Berbok je nakon toga u Prištini, između ostalog, pozvala na nastavak dijaloga Beograda i Prištine ističući da se mora naći rješenje prihvatljivo za obje strane po pitanju glasanja Srba na Kosmetu na izborima 3. aprila koje organizuje Srbija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vučić najavljuje nove mjere za zaštitu Srba na Kosovu i Metohiji Vučić najavljuje nove mjere za zaštitu Srba na Kosovu i Metohiji
Neki novi tonovi iz Srbije prema Dodiku (VIDEO) Neki novi tonovi iz Srbije prema Dodiku (VIDEO)
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 53m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 44m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 31m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 57m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 39m
    0