Vulin podijelio udžbenike i bojanke svim prvačićima

29.11.2021. 13:01
0
IZVOR: SRNA

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Novica Krunić danas su u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu prvačićima podijelili bojanke i slikovnice o bezbjednosti saobraćaja.

Riječ je o prvoj školi koja je dobila dio donacije od po 9.000 bojanki i udžbenika koji će biti podijeljeni u svim osnovnim školama u Republici Srpskoj.

Vulin je rekao da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije sa svojim kolegama u Republici Srpskoj uspješno sarađuje kada je riječ o borbi protiv kriminala, ali i u svakoj drugoj oblasti života.

- Gubitak deteta u saobraćaju je nenadoknadiv. Najveći deo dece koja su stradala u saobraćaju mogla su da budu i dalje živa samo da su se poštovala jednostavna saobraćajna pravila, vezao pojas i da su se poštovali saobraćajni propisi - naveo je Vulin.

Slika

Foto: Katera

On je istakao da Srbija na svojoj teritoriji ulaže mnogo u edukaciju djece i da mališani u Republici Srpskoj zaslužuju da budu čuvani, da im se pomogne i da se njima i njihovim roditeljima omogući da dugo i bezbjedno žive.

- Srbija kao svoj spoljnopolitički prioritet ima Republiku Srpsku. Svaka oblast života u kojoj možemo da sarađujemo je dokaz koliko smo važni i koliko smo bliski jedni sa drugima. Nema nijednog dela naših života koji ne može da bude unapređen i koji ne može da bude i više podržan kada je u pitanj odnos Srbije i Republike Srpske - rekao je Vulin.

Prema njegovim riječima, dok predsjednik Aleksandar Vučić vodi Srbiju i Republika Srpska će biti čuvana, zbrinuta i uvijek će se voditi računa o njoj i svim njenim potrebama.

- Na ovaj način naša deca uče da budu sigurna i bezbedna, ali uče i važnu stvar da je njihova Srbija uvek tu za njih i da od njihovih prvih koraka tu da brine o njima, da brine o njihovoj bezbednosti i da znaju da uvek u svom životu na svoju Srbiju mogu da se oslone - poručio je Vulin.

Podjeli ove donacije prisustvovao je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srbije Duško Pešić.

Ćosić je naveo da Vulin veoma često boravi u Istočnom Sarajevu i da ga taj grad, između ostalog, pamti i po tome što je prisustvovao otvaranju Trga Srbija.

- Vulina doživljavamo kao našeg sugrađanina. Ovaj povod je značajan i zajedno sa Agencijom za bezbjednost saraobraćaja Republike Srpske i podršku te agencije u Srbiji značajna je donacija Srpskoj i za sve učenike prvih razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj - rekao je Ćosić i iskazao veliko zadovoljstvo što će ova aktivnost postati tradicionalna.

On je dodao da će se i na ovaj način pokazati koliko Srbija pomaže Republici Srpskoj.

- U posljednje tri godine Vlada Srbije je izdvojila 53 miliona evra za podršku različitim projektima u gotovo svim opštinama i gradovima u republici Srpskoj koji su najvećim dijelom bili usmjereni u infrastrukturne projekte. Ovdje u Istočnom Sarajevu u svih šest opština dobili smo podršku Srbije i siguran sam da će se ta podrška nastaviti i da će prijateljstvo i bratstvo još više da jača - istakao je Ćosić.

Slika

Foto: Katera

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Novica Krunić rekao je da je ovo druženje agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske i Srbije postalo tradicionalno i da je cilj ove posjete da prvačići obogate svoja saobraćajna znanja kroz udžbenik "Bezbjednost saobraćaja".

- Prvi školski koraci treba da budu tvrdi i zdravi, bezbjedni saobraćajni koraci - naveo je Krunić i napomenuo da realizovanje donacije ovih udžbenika počinje u Istočnom Sarajevu, a da će uslijediti i u svim gradovima Republike Srpske, te da će svi prvačići dobiti udžbenike koji tretiraju bezbjednost saobraćaja.

On je precizirao da je više od po 9.000 udžbenika i bojanki donirala Agencija za bezbjednost saobraćaja Srbije.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srbije Duško Pešić rekao je da je ključni cilj bezbjednosti saobraćaja Srbije i Republike Srpske da nema poginule djece.

- Da bismo taj cilj ostvarili neophodno je da svi subjekti učestvuju u izgradnji sistema saobraćajnog obrazovanja dece. Mi, bukvalno, otkako izvedemo bebu iz porodilišta, krećemo sa izgradnjom ispravnih stavova i ti ispravni stavovi se izgrađuju kroz porodicu, predškolske ustanove, osnovne i srednje škole i na taj način stvaramo bezbedne generacije dece pešaka, biciklista, putnika, a kasnije to su bezbedne generacije budućih vozača - naveo je Pešić.

On je najavio da će svaki prvačić u Republici Srpskoj dobiti kljigu "Pažljivkova pravila", predškolci bojanku, te da su pripremljeni različiti poligoni gdje će se pokazati neki modeli učenja kako se u Srbiji radi sa djecom.

Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" Željka Topalić zahvalila je za poklone i istakla da je ovim potpomognut nastavni proces u ovoj školi, koja je najmnogobrojnija na Sarajevsko-romanijskoj regiji.

Topalićeva je poručila da se najmlađi moraju stalno upućivati u osnovna pravila bezbjednosti kako bi izrasli u građane koji će znati da čuvaju sebe i druge u saobraćaju. 

Komentari 0
Povezane vijesti
U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO) U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka" Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    5h 13m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    16h 46m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    16h 27m
    0
  • Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
    21h 38m
    0
  • U subotu obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
    23h 22m
    13