Zagrljaj može da doprinese boljem zdravlju tijela i uma

17.09.2024. 19:47
0
IZVOR: srpskainfo.com

Zagrljaj može da ima zdravstvene koristi, uključujući smanjenje straha, stresa i boli, a ujedno podstiče zdravlje imunološkog i kardiovaskularnog sistema.

Ako želite da poboljšate svoje samopouzdanje, smanjite stres, poboljšate komunikaciju i da budete srećniji i zdraviji, čini se da je davanje i traženje više zagrljaja dobar početak.

Nauka dokazuje da redovno grljenje sa najbližima, čak i ako je kratko, može da ima posebno pozitivne učinke na mozak i tijelo, piše Psychology Today, a prenosi Sensa.hr.

Ovo je pet osnovnih blagodati koje nam zagrljaj nudi:

1. Zagrljaj smanjuje stres pokazivanjem podrške

Kada prijatelj ili član porodice prolazi kroz nešto bolno ili neprijatno, zagrlite ih. Naučnici kažu da pružanje podrške dodirom može da smanji stres kod osobe koju tešite, pa i kod one koja pruža utehu.

2. Zagrljaj štiti od bolesti

Efekat grljenja na smanjenje stresa takođe može da pomogne u očuvanju zdravlja. U studiji sa više od 400 odraslih, istraživači su otkrili da grljenje može da smanji verovatnoću od obolijevanja. Učesnici sa većim sistemom podrške manje su skloni oboljevanju, a oni sa većom podrškom, koji su se ipak razboljeli, imali su manje teške simptome od onih sa malo ili bez podrške.

3. Grljenje može da poboljša zdravlje srca

Grljenje može da bude dobro za zdravlje srca. U jednoj studiji, naučnici su podijelili grupu od oko 200 odraslih na dvije grupe: jedna grupa je imala romantične partnere koji su se držali za ruke 10 minuta, a zatim su se grlili 20 sekundi. Druga grupa je imala romantične partnere koji su sjedili u tišini 10 minuta i 20 sekundi.

Ljudima iz prve grupe nivo krvnog pritiska i srčanog ritma više je smanjen nego onima iz druge grupe. Prema ovim saznanjima, afektivni odnosi mogu da budu dobri za zdravlje srca.

4. Zagrljaj može da nas učini srećnijima

Oksitocin je hemikalija u našem telu koju naučnici ponekad nazivaju „hormonom ljubavi“. Njegov nivo raste kada grlimo, dodirujemo ili sjedimo blizu nekoga, a povezan je sa srećom i manjim stresom.

Naučnici su otkrili da ovaj hormon ima snažan efekat na žene. Oksitocin uzrokuje smanjenje krvnog pritiska i hormona stresa noreadrenalina. Jedno istraživanje otkrilo je da su pozitivni efekti oksitocina bili najjači kod žena koje su imale bolje odnose i češća grljenja sa svojim romantičnim partnerima. Žene su takođe imale pozitivne efekte oksitocina kada su čvrsto držale svoju djecu.

5. Grljenje pomaže u komunikaciji sa drugima

Većina ljudske komunikacije odvija se verbalno ili kroz izraze lica. Ipak, dodir je još jedan važan način na koji ljudi mogu da šalju poruke jedni drugima.

Naučnici su otkrili da je moguće izraziti širok raspon emocija dodirivanjem različitih delova tela druge osobe. Neke emocije uključuju ljutnju, strah, gađenje, ljubav, zahvalnost, sreću, tugu i saosjećanje. Grljenje je vrlo utješna i komunikativna vrsta dodira, piše Sensa.hr.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ne zaboravite nekog da zagrlite jer danas je Međunarodni dan zagrljaja Ne zaboravite nekog da zagrlite jer danas je Međunarodni dan zagrljaja
Limun i topla voda djelovaće nevjerovatno na vaše tijelo Limun i topla voda djelovaće nevjerovatno na vaše tijelo
Top pet prednosti plivanja Top pet prednosti plivanja
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 57m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 52m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 57m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 46m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 55m
    3