Загрљај може да допринесе бољем здрављу тијела и ума

17.09.2024. 19:47
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Загрљај може да има здравствене користи, укључујући смањење страха, стреса и боли, а уједно подстиче здравље имунолошког и кардиоваскуларног система.

Ако желите да побољшате своје самопоуздање, смањите стрес, побољшате комуникацију и да будете срећнији и здравији, чини се да је давање и тражење више загрљаја добар почетак.

Наука доказује да редовно грљење са најближима, чак и ако је кратко, може да има посебно позитивне учинке на мозак и тијело, пише Psychology Today, а преноси Sensa.hr.

Ово је пет основних благодати које нам загрљај нуди:

1. Загрљај смањује стрес показивањем подршке

Када пријатељ или члан породице пролази кроз нешто болно или непријатно, загрлите их. Научници кажу да пружање подршке додиром може да смањи стрес код особе коју тешите, па и код оне која пружа утеху.

2. Загрљај штити од болести

Ефекат грљења на смањење стреса такође може да помогне у очувању здравља. У студији са више од 400 одраслих, истраживачи су открили да грљење може да смањи вероватноћу од оболијевања. Учесници са већим системом подршке мање су склони обољевању, а они са већом подршком, који су се ипак разбољели, имали су мање тешке симптоме од оних са мало или без подршке.

3. Грљење може да побољша здравље срца

Грљење може да буде добро за здравље срца. У једној студији, научници су подијелили групу од око 200 одраслих на двије групе: једна група је имала романтичне партнере који су се држали за руке 10 минута, а затим су се грлили 20 секунди. Друга група је имала романтичне партнере који су сједили у тишини 10 минута и 20 секунди.

Људима из прве групе ниво крвног притиска и срчаног ритма више је смањен него онима из друге групе. Према овим сазнањима, афективни односи могу да буду добри за здравље срца.

4. Загрљај може да нас учини срећнијима

Окситоцин је хемикалија у нашем телу коју научници понекад називају „хормоном љубави“. Његов ниво расте када грлимо, додирујемо или сједимо близу некога, а повезан је са срећом и мањим стресом.

Научници су открили да овај хормон има снажан ефекат на жене. Окситоцин узрокује смањење крвног притиска и хормона стреса нореадреналина. Једно истраживање открило је да су позитивни ефекти окситоцина били најјачи код жена које су имале боље односе и чешћа грљења са својим романтичним партнерима. Жене су такође имале позитивне ефекте окситоцина када су чврсто држале своју дјецу.

5. Грљење помаже у комуникацији са другима

Већина људске комуникације одвија се вербално или кроз изразе лица. Ипак, додир је још један важан начин на који људи могу да шаљу поруке једни другима.

Научници су открили да је могуће изразити широк распон емоција додиривањем различитих делова тела друге особе. Неке емоције укључују љутњу, страх, гађење, љубав, захвалност, срећу, тугу и саосјећање. Грљење је врло утјешна и комуникативна врста додира, пише Sensa.hr.

Коментари 0
Повезане вијести
Не заборавите неког да загрлите јер данас је Међународни дан загрљаја Не заборавите неког да загрлите јер данас је Међународни дан загрљаја
Лимун и топла вода дјеловаће невјероватно на ваше тијело Лимун и топла вода дјеловаће невјероватно на ваше тијело
Топ пет предности пливања Топ пет предности пливања
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    4h 17m
    0
  • Слани мафини
    13h 38m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 33m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    13h 27m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    7h 56m
    0