Zaraženi HIV-om i dalje kriju bolest

25.11.2021. 10:26
0
IZVOR: Glas Srpske

U Srpskoj je od decembra prošle godine do sada registrovano 19 novih pacijenata koji su zaraženi HIV-om ili boluju od AIDS-a, a od 133 građanina koji žive sa tom bolešću njih 72 je pod nadzorom infektologa u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, lani je od posljedica side (AIDS) umrlo troje ljudi, a specijalista infektologije iz Klinike za infektivne bolesti UKC-a RS Zdravka Kezić kazala je za “Glas Srpske” da je u proteklim mjesecima preminuo i povratnik iz istočne Evrope koji je bolovao i od HIV bolesti.

- On je bolovao od HIV-a, ali je liječenjem postignut dobar odgovor, odnosno u njegovoj krvi nije detektovana HIV RNA. Uzrok smrti je bila multirezistentna tuberkuloza pluća, jer na uzročnika te bolesti nisu djelovali u svijetu dostupni lijekovi tuberkulostatici - pojasnila je Kezićeva.

Ona je dodala da se HIV najčešće prenosi polnim putem, nezaštićenim seksualnim odnosima, pri čemu analni seksualni odnos bez zaštite nosi najveći rizik od infekcije.

- Ova bolest otkriva se samo testiranjem koje treba da bude dobrovoljno, anonimno, savjetovano i besplatno. Rano postavljena dijagnoza sa pravovremenim ordiniranjem antiretrovirusne terapije daje najbolje rezultate, u smislu oporavka imunog aparata i postizanja adekvatnog odgovora na terapiju, a to je nemjerljiva viremija, što je ujedno i najefikasnija mjera u prevenciji HIV bolesti - kazala je za “Glas Srpske” Kezićeva. Istakla je da su u našoj sredini oboljeli od te bolesti i dalje neprihvaćeni, stigmatizovani i diskriminisani, zbog čega se većina njih po saznanju da žive sa HIV-om ne usuđuje da tu informaciju podijeli sa članovima porodice, prijateljima te kolegama na poslu.

- Sami su u prilagođavanju na novi način života koji podrazumijeva svakodnevno uzimanje lijekova u isto vrijeme, kvalitetnu ishranu, zdrav način života. Značajnu ulogu u njihovom liječenju ima i Tim za psihosocijalnu podršku Klinike za infektivne bolesti UKC-a RS - rekla je Kezićeva. Dodala je da osoba koja sumnja da se svojim rizičnim ponašanjem mogla zaraziti ovim virusom ne smije čekati da se pojave simptomi bolesti, jer su nespecifični.

- U tom slučaju treba da se testira. Rana dijagnoza i na vrijeme uključena terapija daju najbolje rezultate u liječenju ovih pacijenata i u prevenciji daljeg razvijanja bolesti - rekla je Kezićeva.

Prema njenim riječima, oni koji žive sa HIV-om i liječe se antiretrovirusnim lijekovima radno su sposobne osobe koje zarađuju za život sebi i onima o kojima brinu, napreduju u karijeri, formiraju porodice i imaju zdravo potomstvo.

- Oni doprinose napretku svake zajednice kojoj pripadaju, razlikujući se od drugih samo po tome što svaki dan u isto vrijeme piju antiretrovirusne lijekove - istakla je Kezićeva.

Virus korona ne bira svoje žrtve, a kako je za “Glas Srpske” kazala epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS Ljubica Jandrić, oboljeli od HIV-a i AIDS-a (side) su jedna od najranjivijih grupa pacijenata kojima zaraza “kovidom” može ozbiljno pogoršati zdravstveno stanje.

- Zbog kompromitovanog imunog sistema kod HIV pozitivnih, odnosno oboljelih od AIDS-a, virus “kovid 19” može izazvati pogoršanje osnovne bolesti, što može dovesti do komplikacija i neželjenih ishoda - kazala je Jandrićeva.

Prema njenim riječima, od ukupnog broja pozitivnih na HIV virus 90 odsto su muškarci, 19 odsto žene, a jedan odsto zaraženih je nepoznati pol.

- U 47 odsto slučajeva infekcija HIV virusom prenesena je heteroseksualnim putem, a u 38 odsto slučajeva homo/biseksualnim putem. Njih pet odsto su injekcioni korisnici droga, a jedan odsto HIV je dobilo putem krvi - kazala je Jandrićeva istakavši da je u jedan odsto slučajeva virus prenesen sa majke na dijete.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a - 1. decembra, zaposleni u Klinici za infektivne bolesti UKC-a Republike Srpske od 29. novembra do 3. decembra, svakog radnog dana od 12.30 časova u ovoj klinici će organizovati besplatne preglede jetre tranzijentnom elastografijom (fibrosken), gdje se na potpuno bezbolan način tokom petominutnog pregleda mjeri elastičnost i utvrđuje stepen oštećenja jetre. Ovim ultrazvučnim pregledom se dobije nalaz koji odgovara pretrazi biopsije jetre.

Prava

Zdravka Kezić je istakla da se u svijetu i kod nas 1. decembra tradicionalno obilježava dan podrške onima koji žive sa HIV-om.

- To je dan zauzimanja za poštovanje njihovih ljudskih prava, prava na život dostojan čovjeka, na liječenje i ravnopravnost sa drugim bolesnicima, te prava na dostupnost terapije i dijagnostike - istakla je Kezićeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
Hoće li se uskoro mijenjati cijene goriva u Srpskoj? Hoće li se uskoro mijenjati cijene goriva u Srpskoj?
Najčitanije
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    11h 58m
    1
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    21h 32m
    1
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    15h 46m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    20h 50m
    1
  • Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put
    15h 30m
    0