Zarazne bolesti kod djece: Kako pomoći djetetu da ih preboli

11.06.2021. 15:57
0
IZVOR: Katera

Svaki roditelj ima za osnovni cilj održavanje dobrog zdravlja svog djeteta, međutim činjenica je da su i bolesti dio odrastanja i suočavajući se sa njima imunitet naših mališana se izgrađuje. Ovo ujedno znači da će roditelj imati pred sobom zadatak da se uvijek iznova naoružava dodatnim strpljenjem i energijom, ne bi li zajedno sa svojim djetetom što bezbolnije prošao kroz dječije bolesti i bio mu sigurna luka.

Herpes simpleks

Veoma zarazan virus, koji u dječiji organizam uglavnom ulazi između prve i treće godine života, herpes simpleks karakterišu ranice koje se mogu javiti oko usta ili u ustima, ali i na drugim dijelovima tijela. Do same zaraze dolazi kontaktom sa sluzokožom, pljuvačkom ili tečnošću iz rane zaražene osobe, a do razvoja simptoma može doći čak do tri nedjelje nakon kontakta sa virusom. Osjećaj koji prethodi razvijanju plikova, a zatim i ranica, jeste boluckanje, svrab ili peckanje na koži, a na ranama koje se razvijaju nakon otvaranja plikova se stvara krasta i kože se oporavlja do dvije nedjelje. Ovu bolest mogu pratiti i simptomi slični gripu, dakle malaksalost, povišena temperatura, otečene žlijezde i bolovi u tijelu. Ono što je važno znati jeste da po ulasku u tijelo ovaj virus ostaje prisutan zauvijek i može se aktivirati bilo kada, uglavnom u slučaju premora, stresa, loše ishrane ili pojave druge bolesti, dakle u onim slučajevima kada se nađu određeni izazovi pred imunim sistemom djeteta, a kasnije i odrasle osobe. Kada sama bolest nastupi, konsultujte se sa ljekarom ne biste li pomogli svom djetetu, jer će on prepisati adekvatnu terapiju koja će pomoći umanjenju tegoba i ubrzanju toka oporavka.

Ovčije boginje

Varičele ili ovčije boginje su najčešća zarazna bolest kod djece, koja je izazvana varičela - zoster virusom i mahom se javlja među djecom predškolskog uzrasta, mada to zaista nije pravilo. Kada govorimo o ovoj bolesti, možemo reći da je ona više stresna no opasna, zbog karakterističnog osipa praćenog svrabom koji je prati, ali su mjere opreza svakako preporučljive. Sam tok bolesti podrazumijeva moguću blagu temperaturu i malaksalost s početka, nakon čega se po licu i tijelu djeteta javljaju ružičaste tačkice, nalik bubuljicama. Ove tačkice se uglavnom prvo javljaju po stomaku, leđima i licu, da bi se zatim proširile po cijelom tijelu, a kod neke djece se mogu javiti i u ustima, na skalpu glave i osjetljivim područjima tijela. Sljedeća faza osipa podrazumijeva prelazak tačkica u vezikule ispunjene tečnošću, koje zatim pucaju i ostavljaju otvorene ranice i uskoro bivaju prekrivene krastama. Roditelji ne bi trebalo dodatno da brinu ukoliko u jednom momentu sve tri faze osipa budu prisutne na tijelu, a djetetu će pomoći redovnim kupanjem i eventualno nanošenjem sterilnog talka ili krečnog mleka, izbjegavajući područje oko očiju. Nakon kupanja je veoma važno peškirom upijati vodu, a ne brisati tijelo djeteta, ne bi li se izbjeglo pucanje vezikula prije vremena. Iz istog razloga je potrebno spriječiti češanje. Ukoliko, međutim, mališan ipak ne odoli svrabu, imajte u vidu da je za tretman eventualnih ožiljaka preporučljiva krema za ožiljke, odnosno njeno nanošenje što prije po zarastanju rana, ne bi li se proizvodnja ožiljnog tkiva na vrijeme regulisala. Ukoliko dijete ima osip i u ustima, dajte mu hladne i mekane namirnice, eventualno blendirane, a za osip na glavi je najbolje rješenje redovno i nježno pranje kose. Medikamentozna terapija uglavnom nije potrebna u toku ove bolesti, ali o tome je potrebno odlučiti u dogovoru sa ljekarom. Ukoliko ljekar procijeni da vaše dijete spada u rizičnu grupu, prepisaće antivirotike, a takođe i adekvatnu terapiju u slučaju razvoja infekcije.

Rozeola

Visoka temperatura koja prati ovu virusnu bolest i traje uglavnom dva do tri dana je mahom razlog zbog kojeg rozeola izaziva naročitu zabrinutost među roditeljima. Crvenkasti osip po stomaku, rukama, nogama i vratu djeteta izbija nakon spadanja temperature, a dijete je najzaraznije u periodu prije njegove pojave. Febrilne konvulzije, odnosno fras, do kojeg može doći ukoliko tjelesna temperatura djeteta pređe 40 stepeni, je komplikacija koja zahtijeva od roditelja naročitu prisebnost, budući da može izgledati veoma dramatično. Na mogućnost pojave frasa je važno biti spreman kada se suočavate sa visokom temperaturom, a činjenica koja vas može umiriti je da on najčešće ne traje duže od pola minuta i uglavnom ne ostavlja posljedice po dijete. Osnovno pravilo prilikom brige o mališanu sa povišenom temperaturom je da se pobrinete da dijete unosi dosta tečnosti, a samu visinu temperature možete držati pod kontrolom dajući mu propisanu dozu brufena ili paracetamola.

Šarlah

Još jedna dječija bolest praćena osipom je šarlah. Ova zaboravljena bolest, međutim, nije izazvana virusom već bakterijom streptokok, ali je izuzetno zarazna. Bakterija streptokok se obično nalazi u ždrijelu i može izazvati upalu grla, a osip koji prati šarlah je veoma specifičan i zahvata najprije vrat, trup i ekstremitete, dok obrazi djeteta bivaju rumeni, a koža oko usta blijeda. Tok ove bolesti naravno mora ispratiti ljekar i, budući da je u pitanju bakterijska bolest, prepisaće antibiotike u cilju sprečavanja eventualnih dodatnih komplikacija. Ni kod šarlaha ne izostaje povišena tjelesna temperatura kao simptom i ona će zahtijevati od vas kao roditelja da brinete o unosu tečnosti vašeg mališana i nudite mu male, a česte obroke. Dijete neće imati apetit, te ga nemojte siliti, ali se potrudite da umanjite gubitak tečnosti i minerala do kojeg ovakva situacija dovodi, dok samu temperaturu možete držati pod kontrolom lijekovima na bazi paracetamola. Jednom preležan šarlah ne znači da je imunitet na ovu bolest razvijen i da se ona ne može ponoviti.

Zauške

Ovo virusno oboljenje može biti veoma neprijatno prije svega zbog karakterističnog naticanja i bolne osjete+ljivosti žlijezda ispod ušiju, zbog čega je i dobilo naziv zauške. Temperaturu, koja može biti dio toka ove bolesti, je važno držati pod  kontrolom lijekovima na bazi paracetamola ili ibuprofena, a u dogovoru sa pedijatrom. Nadzor ljekara je naročito važan ukoliko dođe do povraćanja ili se po koži djeteta pojavi osip. Budući da je, kako smo već naglasili, moguća pojava temperature, bitno je da djetetu često nudite tečnosti, ali vodite računa to ne bude sok, koji će dodatno stimulisati lučenje pljuvačke i na taj način pojačati bol u žlijezdama. Kada su zauške u pitanju, komplikacije nisu česte, ali treba ih imati u vidu. One mogu podrazumijevati upalu mozga ili moždane opne, te i dovesti do neplodnosti kod dječaka.

Kada su u pitanju dječije bolesti izazvane virusom, najbolji vid prevencije predstavlja svakako vakcinacija i u vezi sa time se konsultujte sa pedijatrom na vrijeme. Nedovoljna starost djeteta ili nedostupnost vakcine mogu svakako biti razlozi nesprovođenja ove mjere, a u tom slučaju se vodite informacijama iz provjerenih izvora, ne biste li na najbolji način pomogli svome djetetu da prebrodi ove izazove odrastanja. Kao roditelj, važno je da budete smireni i strpljivi, da razumijete eventualnu nervozu, da imate na umu činjenicu da će neprespavane noći proći, apetit će se vratiti, kao i osmijh i djetinji nestašluci, te da ćete ubrzo moći opet da uživate u onim ljepšim momentima roditeljstva i djetinjstva sa svojim mališanom.

Autor: Ljiljana Bugarin

Komentari 0
Povezane vijesti
Najmlađi čuvari Kosova i Metohije stigli u Sutomore: Prvi put uživaju na moru Najmlađi čuvari Kosova i Metohije stigli u Sutomore: Prvi put uživaju na moru
Milošević Šošo: Nedovoljno znanja o važnosti mentalnog blagostanja rađa predrasude i stereotipe Milošević Šošo: Nedovoljno znanja o važnosti mentalnog blagostanja rađa predrasude i stereotipe
Slučajevi krađe djece potresaju i Sloveniju Slučajevi krađe djece potresaju i Sloveniju
Najčitanije
  • Sarajevsko-romanijski korpus - sami protiv svih (FOTO)
    15h 6m
    5
  • Otvoreno Narodno pozorište Istočno Sarajevo (FOTO)
    3h 3m
    8
  • Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o Srebrenici!
    6h 45m
    6
  • Egzotična piletina u sosu
    15h 22m
    0
  • Majdov ima specijalnu poruku nakon osvajanja srebra
    11h 22m
    2