Заразне болести код дјеце: Како помоћи дјетету да их преболи

11.06.2021. 15:57
0
ИЗВОР: Катера

Сваки родитељ има за основни циљ одржавање доброг здравља свог дјетета, међутим чињеница је да су и болести дио одрастања и суочавајући се са њима имунитет наших малишана се изграђује. Ово уједно значи да ће родитељ имати пред собом задатак да се увијек изнова наоружава додатним стрпљењем и енергијом, не би ли заједно са својим дјететом што безболније прошао кроз дјечије болести и био му сигурна лука.

Херпес симплекс

Веома заразан вирус, који у дјечији организам углавном улази између прве и треће године живота, херпес симплекс карактеришу ранице које се могу јавити око уста или у устима, али и на другим дијеловима тијела. До саме заразе долази контактом са слузокожом, пљувачком или течношћу из ране заражене особе, а до развоја симптома може доћи чак до три недјеље након контакта са вирусом. Осјећај који претходи развијању пликова, а затим и раница, јесте болуцкање, свраб или пецкање на кожи, а на ранама које се развијају након отварања пликова се ствара краста и коже се опоравља до двије недјеље. Ову болест могу пратити и симптоми слични грипу, дакле малаксалост, повишена температура, отечене жлијезде и болови у тијелу. Оно што је важно знати јесте да по уласку у тијело овај вирус остаје присутан заувијек и може се активирати било када, углавном у случају премора, стреса, лоше исхране или појаве друге болести, дакле у оним случајевима када се нађу одређени изазови пред имуним системом дјетета, а касније и одрасле особе. Када сама болест наступи, консултујте се са љекаром не бисте ли помогли свом дјетету, јер ће он преписати адекватну терапију која ће помоћи умањењу тегоба и убрзању тока опоравка.

Овчије богиње

Варичеле или овчије богиње су најчешћа заразна болест код дјеце, која је изазвана варичела - зостер вирусом и махом се јавља међу дјецом предшколског узраста, мада то заиста није правило. Када говоримо о овој болести, можемо рећи да је она више стресна но опасна, због карактеристичног осипа праћеног сврабом који је прати, али су мјере опреза свакако препоручљиве. Сам ток болести подразумијева могућу благу температуру и малаксалост с почетка, након чега се по лицу и тијелу дјетета јављају ружичасте тачкице, налик бубуљицама. Ове тачкице се углавном прво јављају по стомаку, леђима и лицу, да би се затим прошириле по цијелом тијелу, а код неке дјеце се могу јавити и у устима, на скалпу главе и осјетљивим подручјима тијела. Сљедећа фаза осипа подразумијева прелазак тачкица у везикуле испуњене течношћу, које затим пуцају и остављају отворене ранице и ускоро бивају прекривене крастама. Родитељи не би требало додатно да брину уколико у једном моменту све три фазе осипа буду присутне на тијелу, а дјетету ће помоћи редовним купањем и евентуално наношењем стерилног талка или кречног млека, избјегавајући подручје око очију. Након купања је веома важно пешкиром упијати воду, а не брисати тијело дјетета, не би ли се избјегло пуцање везикула прије времена. Из истог разлога је потребно спријечити чешање. Уколико, међутим, малишан ипак не одоли сврабу, имајте у виду да је за третман евентуалних ожиљака препоручљива крема за ожиљке, односно њено наношење што прије по зарастању рана, не би ли се производња ожиљног ткива на вријеме регулисала. Уколико дијете има осип и у устима, дајте му хладне и мекане намирнице, евентуално блендиране, а за осип на глави је најбоље рјешење редовно и њежно прање косе. Медикаментозна терапија углавном није потребна у току ове болести, али о томе је потребно одлучити у договору са љекаром. Уколико љекар процијени да ваше дијете спада у ризичну групу, преписаће антивиротике, а такође и адекватну терапију у случају развоја инфекције.

Розеола

Висока температура која прати ову вирусну болест и траје углавном два до три дана је махом разлог због којег розеола изазива нарочиту забринутост међу родитељима. Црвенкасти осип по стомаку, рукама, ногама и врату дјетета избија након спадања температуре, а дијете је најзаразније у периоду прије његове појаве. Фебрилне конвулзије, односно фрас, до којег може доћи уколико тјелесна температура дјетета пређе 40 степени, је компликација која захтијева од родитеља нарочиту присебност, будући да може изгледати веома драматично. На могућност појаве фраса је важно бити спреман када се суочавате са високом температуром, а чињеница која вас може умирити је да он најчешће не траје дуже од пола минута и углавном не оставља посљедице по дијете. Основно правило приликом бриге о малишану са повишеном температуром је да се побринете да дијете уноси доста течности, а саму висину температуре можете држати под контролом дајући му прописану дозу бруфена или парацетамола.

Шарлах

Још једна дјечија болест праћена осипом је шарлах. Ова заборављена болест, међутим, није изазвана вирусом већ бактеријом стрептокок, али је изузетно заразна. Бактерија стрептокок се обично налази у ждријелу и може изазвати упалу грла, а осип који прати шарлах је веома специфичан и захвата најприје врат, труп и екстремитете, док образи дјетета бивају румени, а кожа око уста блиједа. Ток ове болести наравно мора испратити љекар и, будући да је у питању бактеријска болест, преписаће антибиотике у циљу спречавања евентуалних додатних компликација. Ни код шарлаха не изостаје повишена тјелесна температура као симптом и она ће захтијевати од вас као родитеља да бринете о уносу течности вашег малишана и нудите му мале, а честе оброке. Дијете неће имати апетит, те га немојте силити, али се потрудите да умањите губитак течности и минерала до којег оваква ситуација доводи, док саму температуру можете држати под контролом лијековима на бази парацетамола. Једном прележан шарлах не значи да је имунитет на ову болест развијен и да се она не може поновити.

Заушке

Ово вирусно обољење може бити веома непријатно прије свега због карактеристичног натицања и болне осјете+љивости жлијезда испод ушију, због чега је и добило назив заушке. Температуру, која може бити дио тока ове болести, је важно држати под  контролом лијековима на бази парацетамола или ибупрофена, а у договору са педијатром. Надзор љекара је нарочито важан уколико дође до повраћања или се по кожи дјетета појави осип. Будући да је, како смо већ нагласили, могућа појава температуре, битно је да дјетету често нудите течности, али водите рачуна то не буде сок, који ће додатно стимулисати лучење пљувачке и на тај начин појачати бол у жлијездама. Када су заушке у питању, компликације нису честе, али треба их имати у виду. Оне могу подразумијевати упалу мозга или мождане опне, те и довести до неплодности код дјечака.

Када су у питању дјечије болести изазване вирусом, најбољи вид превенције представља свакако вакцинација и у вези са тиме се консултујте са педијатром на вријеме. Недовољна старост дјетета или недоступност вакцине могу свакако бити разлози неспровођења ове мјере, а у том случају се водите информацијама из провјерених извора, не бисте ли на најбољи начин помогли своме дјетету да преброди ове изазове одрастања. Као родитељ, важно је да будете смирени и стрпљиви, да разумијете евентуалну нервозу, да имате на уму чињеницу да ће непреспаване ноћи проћи, апетит ће се вратити, као и осмијх и дјетињи несташлуци, те да ћете убрзо моћи опет да уживате у оним љепшим моментима родитељства и дјетињства са својим малишаном.

Аутор: Љиљана Бугарин

Коментари 0
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 54m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    6h 18m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    4h 33m
    10
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    21h 2m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    6h 12m
    0