Žarko Vidović – neobična i važna ličnost u srpskoj kulturi

23.04.2023. 14:02
1
IZVOR: katera.news

Naučna i kulturno-umjetnička manifestacija „Dani Žarka Vidovića“ počela je danas u Istočnom Sarajevu.

U sali Elektrotehničkog fakulteta organizovan je okrugli sto na kojem su učestvovali Matija Bećković, Bogoljub Šijaković, Milo Lompar, Ranko Popović, Boris Brajović i Darko Đogo. Učesnici su, u ranim jutarnjim časovima, najprije posjetili Staru crkvu na Baščaršiji.

Milo Lompar, istoričar književnosti, esejista, univerzitetski profesor i jedan od učesnika okruglog stola, istakao je veliki značaj održavanja manifestacije posvećene, kako kaže, neobičnoj ličnosti u srpskoj kulturi.

- Potreba i vrednost ovakvih razgovora o Žarku Vidoviću je u tome da se istakne jedna izuzetna ličnost i da se pokaže kako vijugav 20. vek dovodi na kraju do prepoznavanja  jednog iskustva pravoslavne duhovnosti, za koju se činilo da zauvek nestaje sa horizonta – rekao je on.

Prema njegovim riječima, Žarko Vidović je prošao veoma složen i vijugav put i fizičke, ali i duhovne egzistencije koja se pomjerala u pravcu tragičnog položaja srpskog naroda i u isto vrijeme, u duhovnoj koncepciji, od snažnog ljevičarskog nastojanja do dubokog pravoslavnog osjećanja svijeta.

Kako dodaje, Žarko Vidović je plijenio svojim izuzetnim temperamentom, ali i otvorenošću za razgovor.

- U svojoj zreloj dobi bio je čovek otvorenosti razgovora, a kao pisac odlikovao se duboko produhovljenim odnosom prema činjenicama istorijskog i religijskog iskustva – rekao je on.

Slika

Foto: katera.news

Vidović je, podsjeća Lompar, u vrijeme jednopartijskog komunističkog sistema bio jedan od svetovnih ljudi, koji su otvarali duhovne teme i specefičnosti religijskog iskustva.

To je, kako ističe Lompar, izuzetno vidljivo u njegovim studijama o Njegošu, o kojima je Lompar i govorio na okruglom stolu.

Lompar dodaje da je Žarka Vidovića, kao pisca, odlikovao naglašen osjećaj pravoslavnog doživljaja svijeta i čovjeka.

- Nešto po čemu se Žarko Vidović prepoznavao i nešto čime je zaokružio svoj dugi i plodni intelektualni put je dramatična svest o neophodnosti liturgije u intelektualnom smislu. Neophodnost liturgije kao religijske prakse, ali i kao duhovnog uznošenja čoveka u jedan oblik neprenosive zajednice, koja oslikava vezu sa Bogom – objasnio je Lompar.

Lompar ističe popularnost Žarka Vidovića, ali i njegove koncepcije zavjetne zajednice, koja, kako kaže, ima svoje primaoce u mlađim generacija.

- Njegovi načini gledanja na stvari su veoma rasprostranjeni i on ima u ovom antiintelektualnom dobu, u kojem živimo, prilično veliku vidljivost – zaključio je Lompar.

Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža, koja je generalni pokrovitelj manifestacije naveo je da je misao o organizaciji ovog događaja ponikla prije godinu dana, kada je grupa profesora Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu iznijela ideju da jedna od ulica u ovoj opštini ponese ime ovog velikog mislioca dvadesetog vijeka.

- Simbolično, u toj ulici će se nalaziti zgrada Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“, a tu je i neposredno Hram Svetog Vasilija Ostroškog – naveo je on.

Božović je podsjetio da je Žarko Vidović, iako nije rođen u Sarajevu, bio jako vezan za taj grad, ali i Republiku Srpsku, Srpsko Sarajevo, te dao veliki doprinos u stvaranju Univerziteta u Srpskom Sarajevu.

Slika

Foto: katera.news

Opština Istočna Ilidža je, kako Božović navodi, donijela odluku da ova manifestacija postane tradicionalna i uđe u kalendar značajnih događaja ove opštine.

Dodaje da, osim Žarka Vidovića, postoji još mnogo ličnosti koje su, u proteklom periodu, dale doprinos u stvaranju Sarajeva i Srpskog Sarajeva. Oni su, navodi Božović, bitni i značajni za Srbe kao narod u sarajevskoj kotlini, a pomalo su zaboravljeni.

- Potrudićemo se da u naučnim skupovima, koji će u narednim godinama biti organizovani, istražujemo i pričamo o značaju mnogi drugih koji su važni i vezani za Srpsko Sarajevo, Sarajevo, BiH, bez obzira da li su Srbi, Hrvati ili Bošnjaci. Imamo u planu ličnosti kao što su Mica Todorović, mitropolit dabrobosanski Sava Kosanović, te Vrnava Nastić – rekao je on.

Manifestacija se nastavlja večeras, od 19.00 časova, kada će u amfiteatru Elektrotehničkog fakulteta biti organizovano književno veče Matije Bećkovića.

Manifestaciju organizuje Filozofski fakultet Pale, Pravoslavni bogoslovsk fakultet „Sveti Vasilije Ostroški“ Foča i Kulturni klub „Fronesis“ Istočno Sarajevo, a generalni pokrovitelj je opština Istočna Ilidža.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Soko 23.04.2023. 20:00
    E, gledaj Žike u onoj izblijediloj zelenoj vijetnamki... daj da mu kupimo novu.
Povezane vijesti
Upriličen prijem za 78 brucoša na Elektrotehničkom fakultetu (FOTO) Upriličen prijem za 78 brucoša na Elektrotehničkom fakultetu (FOTO)
Šumarski tehničari postaju njegovatelji Šumarski tehničari postaju njegovatelji
Gran-pri festivala u Istočnom Sarajevu za predstavu „Palčica“ Gran-pri festivala u Istočnom Sarajevu za predstavu „Palčica“
Najčitanije
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    22h 41m
    0
  • Preminuo primarijus doktor Momir Janković
    18h 25m
    1
  • Željko Pržulj - "Sami na svijetu" (odlomak)
    20h 49m
    0
  • Milan Rakić, pjesnik, diplomata i tajni agent: Volio je dvije žene i oslobodio Kosovo
    21h 3m
    0
  • Duška Aleksić: "Polomljen mi je nos, suprug ima teške povrede glave i stomaka"
    19h 52m
    0