Zašto mladi i radno sposobni napuštaju Republiku Srpsku i BiH?

08.02.2020. 17:58
0
IZVOR: Katera

Prema podacima Ankete o radnoj snazi, koju je objavila Agencija za statistiku BiH i Unija za održivi povratak i integracije u BiH, Republiku Srpsku i BiH je od 2013. do 2019. napustilo 530 hiljada stanovnika.

Prema navedenoj Anketi, BiH je 2013. godine imala 3,05 miliona stanovnika, a prošle godine 2,7 miliona, što je oko 350 hiljada manje. Dodavanjem podataka Unije za održivi povratak, prema kojima je od jula 2013. godine do početka 2019. godine BiH napustilo minimalno 180 hiljada, dolazimo do brojke od 530 hiljada stanovnika, koji su u ovom vremenskom periodu napustili BiH.

Iz Bosne i Hercegovine je odlazak mladih na vrhuncu. Prema podacima zvaničnih institucija, hiljade mladih na godišnjem nivou prikuplja dokumente potrebne za dobijanje radne dozvole u zemljama Evropske unije. Redovi ispred stranih ambasada svakodnevno su sve veći.

BiH je na trećem mjestu u svijetu po pitanju iseljavanja i „odliva mozgova“, pokazali su podaci na infografici, koju je objavio časopis „The Economist“. Grafika je napravljena na osnovu podataka iz Izvještaja o globalnoj konkurentnosti za 2018. godinu Svjetskog ekonomskog foruma.

Slika

„The Economist“ upozorava da države, koje se nalaze u razvoju, najviše brinu zbog odlaska najkvalitetnijih kadrova, kao što su talentovani i uspješni inženjeri, ljekari, naučnici i drugi stručnjaci, u IT preduzeća, bolnice ili na univerzitete razvijenog svijeta.

Ispred BiH, po pitanju odlaska stanovništva, su samo Venecuela i Haiti, dok su iza Hrvatska, Rumunija, Jemen, Moldavija, Makedonija, Benin i Srbija.

Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma, odlazak talentovanih ljudi iskazan je koeficijentom 1,76. Čista jedinica po njihovoj metodologiji predstavljala bi stanje u kojem svaki talentovani građanin ode iz zemlje, a 7 da svi ostanu.

Mi vas pitamo:

Komentari 0
Povezane vijesti
Stanovništvo u Srpskoj više štedi, raste dobit banaka Stanovništvo u Srpskoj više štedi, raste dobit banaka
Za devet godina Srpska izgubila grad veličine Zvornika Za devet godina Srpska izgubila grad veličine Zvornika
Ovo je način na koji se dijaspora može motivisati da više ulaže u Srpsku Ovo je način na koji se dijaspora može motivisati da više ulaže u Srpsku
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    13h 35m
    12
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    12h 31m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    12h 35m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    9h 28m
    0
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    11h 25m
    0