Зашто млади и радно способни напуштају Републику Српску и БиХ?

08.02.2020. 17:58
0
ИЗВОР: Катера

Према подацима Анкете о радној снази, коју је објавила Агенција за статистику БиХ и Унија за одрживи повратак и интеграције у БиХ, Републику Српску и БиХ је од 2013. до 2019. напустило 530 хиљада становника.

Према наведеној Анкети, БиХ је 2013. године имала 3,05 милиона становника, а прошле године 2,7 милиона, што је око 350 хиљада мање. Додавањем података Уније за одрживи повратак, према којима је од јула 2013. године до почетка 2019. године БиХ напустило минимално 180 хиљада, долазимо до бројке од 530 хиљада становника, који су у овом временском периоду напустили БиХ.

Из Босне и Херцеговине је одлазак младих на врхунцу. Према подацима званичних институција, хиљаде младих на годишњем нивоу прикупља документе потребне за добијање радне дозволе у земљама Европске уније. Редови испред страних амбасада свакодневно су све већи.

БиХ је на трећем мјесту у свијету по питању исељавања и „одлива мозгова“, показали су подаци на инфографици, коју је објавио часопис „The Economist“. Графика је направљена на основу података из Извјештаја о глобалној конкурентности за 2018. годину Свјетског економског форума.

Слика

„The Economist“ упозорава да државе, које се налазе у развоју, највише брину због одласка најквалитетнијих кадрова, као што су талентовани и успјешни инжeњери, љекари, научници и други стручњаци, у IT предузећа, болнице или на универзитете развијеног свијета.

Испред БиХ, по питању одласка становништва, су само Венецуела и Хаити, док су иза Хрватска, Румунија, Јемен, Молдавија, Македонија, Бенин и Србија.

Према подацима Свјетског економског форума, одлазак талентованих људи исказан је коефицијентом 1,76. Чиста јединица по њиховој методологији представљала би стање у којем сваки талентовани грађанин оде из земље, а 7 да сви остану.

Ми вас питамо:

Коментари 0
Повезане вијести
Становништво у Српској више штеди, расте добит банака Становништво у Српској више штеди, расте добит банака
За девет година Српска изгубила град величине Зворника За девет година Српска изгубила град величине Зворника
Ово је начин на који се дијаспора може мотивисати да више улаже у Српску Ово је начин на који се дијаспора може мотивисати да више улаже у Српску
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    13h 45m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    11h 14m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    10h 32m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    5h 28m
    0
  • Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
    9h 56m
    0