Zatvorena jedina ambulanta koju koriste Srbi u Prištini, radnici pušteni iz policijske stanice

01.02.2024. 08:36
0
IZVOR: Tanjug

Radnici i medicinsko osoblje koji su juče odvedeni u policijsku stanicu, nakon upada takozvane kosovske policije u objekat koji Srbi u Prištini koriste kao ambulantu, poslije višesatnog zadržavanja, pušteni su nešto poslije ponoći, javlja dopisnik Tanjuga.

U međuvremenu je na ulaznim vratima objekta zalijepljeno obavještenje tzv. Zdravstvenog inspektorata o privremenoj obustavi djelatnosti.

Osnovno tužilaštvo u Prištini i tzv. kosovska policija tvrde da se u toj ambulanti pružaju "ilegalne medicinske usluge", prenijeli su prištinski mediji.

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja naveo je u saopštenju da pretreseni objekat pripada nevladinoj organizaciji "Centar za mir i toleranciju Prištine", a da je policija obaviještena o navodnoj "sumnjivoj djelatnosti" te NVO koja se nalazi u aneksu policijske stanice.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Nemanja Starović poručio je da je upadom kosovske policije u jedinu preostalu ambulantu u Prištini koju koriste Srbi uskraćena osnovna medicinska usluga malobrojnim preostalim pripadnicima srpskog naroda u tom gradu.

Starović je u objavi na platformi Iks podsjetio da je prije 1999. godine u Prištini živjelo više od 40.000 Srba, a da ih je ostalo manje od 100.

- A sada je toj preostaloj šačici uskraćena osnovna medicinska usluga - naglasio je on.

Starović je ukazao i na to da je stopa održivog povratka srpskih izbjeglica i interno raseljenih lica na takozvano Kosovo manja od dva odsto i da je najniža od svih postkonfliktnih oblasti širom svijeta.

- Štaviše, ono malo onih koji su se vratili nastanili su se u izolovanim seoskim enklavama, dok su svi veći gradovi na (samoproglašenom) Kosovu* zabranjene zone za Srbe - istakao je Starović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO) Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO)
Albanci pretukli i opljačkali srpskog mladića u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici Albanci pretukli i opljačkali srpskog mladića u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici
Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN? Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    17h 28m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    16h 12m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    10h 57m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    7h 56m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    8h 2m
    0