Zavod za zapošljavanje Srpske planira zaposliti više od 3.600 radnika

03.02.2022. 13:17
2
IZVOR: Katera

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske na današnjoj sjednici na Palama usvojio je prijedlog za šest programa zapošljavanja u 2022. godini, te donio odluku o raspisivanju javnog poziva za korišćenje sredstava po svakom programu pojedinačno.

Kroz ove programe Zavod za zapošljavanje Republike Srpske će direktno finansirati zapošljavanje radnika koji su evidentirani na Birou za zapošljavanje, rekao je na konferenciji za novinare direktor Zavoda Miroslav Vujičić.

Vujičić je dodao da je danas donesena odluka o raspisivanju javnog poziva "Zajedno do posla", koji se sastoji od tri komponente.

- On je namijenjen zapošljavanju demobilisanih boraca i djece poginulih boraca, a sastoji se od tri komponente: zapošljavanje kod poslodavca, samozapošljavanje i zapošljavanje djece poginulih boraca, pripravnika - rekao je Vujičić.

On dodaje da je drugi usvojeni program namijenjen privredi, odnosno radi se o programu ciljnog zapošljavanja u privredi i on je ujedno i najveći.

Slika

Foto: Katera

- Ideja nam je da kroz ovaj program finansiramo zapošljavanje 800 radnika direktno u privredi - kaže Vujičić.

Vujičić ističe da je usvojen i program zapošljavanja pripravnika, njih 200 u ovoj godini, a u planu je realizacija obuke dokvalifikacije i prekvalifikacije radnika, s tim da ona i program zapošljavanja Roma neće biti objavljeni sada.

- Ono što je važno istaći je to da smo prvi put u februaru raspisali javni poziv, mislim da je pravi momenat da se poslodavci pripreme i da apliciraju na naše programe sada na početku godine - kaže Vujičić.

Dodaje da je kroz ovih šest programa ideja da se zaposli 3.670 radnika, za šta je iz sredstava Vlade Republike Srpske obezbijeđeno 14.140.000 KM.

Vujičić se osvrnuo i na period pandemije virusa korona, koji je u toku, te dodao da se privredni sektor polako oporavlja.

- U svim sektorima došlo je do otpuštanja radnika tokom pandemije virusa korona, a ugostiteljstvo i turizam su bili najviše pogođeni - kaže on i dodaje da je u jednom periodu bez posla ostalo oko 4.000 radnika.

Dodaje da je interesantno što je isti sektor kasnije sa biroa povukao najviše radnika, što govori da se stvari vraćaju u normalu.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    jole 03.02.2022. 17:38
    Gdje je naš Boško...
  • Generic placeholder image
    Kloaka 03.02.2022. 13:45
    Tzv. Programiranje
Povezane vijesti
Troškovi transporta velika briga roditelja - Pomozimo Milošu! Troškovi transporta velika briga roditelja - Pomozimo Milošu!
Ilidžanci – najveće žrtve i najbolji borci Republike Srpske (FOTO) Ilidžanci – najveće žrtve i najbolji borci Republike Srpske (FOTO)
U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Vlado Šipčić – posljednji četnik koji je oružanu borbu sa komunistima vodio do 1957. godine
    23h 16m
    19
  • INTERVJU: Vojislav Vojo Čarkić – Legendarni prota Vojo
    22h 56m
    1
  • Odata počast srpskim borcima palim na Jasiku
    21h 5m
    5
  • Sjećanje na katastrofalne poplave koje su pogodile Srpsku, Srbiju i FBiH
    18h 8m
    2
  • Troškovi transporta velika briga roditelja - Pomozimo Milošu!
    2h 54m
    0