Завод за запошљавање Српске планира запослити више од 3.600 радника

03.02.2022. 13:17
2
ИЗВОР: Катера

Управни одбор Завода за запошљавање Републике Српске на данашњој сједници на Палама усвојио је приједлог за шест програма запошљавања у 2022. години, те донио одлуку о расписивању јавног позива за коришћење средстава по сваком програму појединачно.

Кроз ове програме Завод за запошљавање Републике Српске ће директно финансирати запошљавање радника који су евидентирани на Бироу за запошљавање, рекао је на конференцији за новинаре директор Завода Мирослав Вујичић.

Вујичић је додао да је данас донесена одлука о расписивању јавног позива "Заједно до посла", који се састоји од три компоненте.

- Он је намијењен запошљавању демобилисаних бораца и дјеце погинулих бораца, а састоји се од три компоненте: запошљавање код послодавца, самозапошљавање и запошљавање дјеце погинулих бораца, приправника - рекао је Вујичић.

Он додаје да је други усвојени програм намијењен привреди, односно ради се о програму циљног запошљавања у привреди и он је уједно и највећи.

Слика

Фото: Катера

- Идеја нам је да кроз овај програм финансирамо запошљавање 800 радника директно у привреди - каже Вујичић.

Вујичић истиче да је усвојен и програм запошљавања приправника, њих 200 у овој години, а у плану је реализација обуке доквалификације и преквалификације радника, с тим да она и програм запошљавања Рома неће бити објављени сада.

- Оно што је важно истаћи је то да смо први пут у фебруару расписали јавни позив, мислим да је прави моменат да се послодавци припреме и да аплицирају на наше програме сада на почетку године - каже Вујичић.

Додаје да је кроз ових шест програма идеја да се запосли 3.670 радника, за шта је из средстава Владе Републике Српске обезбијеђено 14.140.000 КМ.

Вујичић се осврнуо и на период пандемије вируса корона, који је у току, те додао да се привредни сектор полако опоравља.

- У свим секторима дошло је до отпуштања радника током пандемије вируса корона, а угоститељство и туризам су били највише погођени - каже он и додаје да је у једном периоду без посла остало око 4.000 радника.

Додаје да је интересантно што је исти сектор касније са бироа повукао највише радника, што говори да се ствари враћају у нормалу.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    jole 03.02.2022. 17:38
    Gdje je naš Boško...
  • Generic placeholder image
    Kloaka 03.02.2022. 13:45
    Tzv. Programiranje
Повезане вијести
Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО) Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    17h 18m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    18h 29m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    19h 55m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    20h 0m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    19h 28m
    0