Znate li zašto su sve kutije za picu kockaste, a ne okrugle?

12.03.2024. 19:00
0
IZVOR: nezavisne.com

Kutija za picu je sklopiva kutija za pakovanje obično izrađena od vlaknastog kartona u koju se spremaju tople pice za ponijeti. Ona značajno olakšava dostavu na kućnu adresu. Kutija mora biti vrlo otporna, jeftina, s mogućnošću slaganja, toplotno izolovana za regulisanje vlažnosti i prikladna za transport hrane.

Posude za isporuku svježe pečene pice postoje najmanje od 19. vijeka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne posude poznate kao stufe i zatim ih slali uličnim prodavačima. Tada je posuda bila okrugla i izrađena od kositra ili bakra.

Jednokratna ambalaža počela se razvijati u Sjedinjenim Državama nakon Drugog svjetskog rata. U to vrijeme pica je postajala sve popularnija i nastale su prve usluge dostave pice. U početku su pokušavali isporučivati pice u jednostavnim valovitim kutijama, sličnim onima koje se koriste u slastičarnama, ali su se one često savijale ili čak lomile na dva dijela. Drugi su pokušali staviti pice na tanjire i transportovaati ih u papirnatim vrećicama. Time je djelomično riješen problem. Međutim, bilo je gotovo nemoguće prevesti više od jedne pice u jednoj torbi.

Patent za amabalažu sličnu onoj kakvu danas koristimo prvi put se pojavio 1963. godine. Ali, postavlja se pitanje: zašto je kutija kockastog, a ne okruglog oblika poput pice? Odgovor je zapravo vrlo jednostavan.

Naime, radi se o ekonomičnosti i praktičnosti te, naravno, uštedi materijala. Kvadratne kutije lakše je i jeftinije proizvoditi jer se sastavljaju od jednog lista kartona. Lako ih je izraditi i lako se mogu složiti te pohraniti u kutove ili u prostor za zamrzavanje. Ipak, neko vrijeme kompanije su pokušavale prilagoditi dizajn samoj pici.

Tokom godina, kompanije su pokušale promijeniti industriju dostave pice s prototipovima okruglih kutija za picu. Godine 2004. inovator po imenu Džon Harvi osmislio je okruglu kutiju za picu nazvanu Preseal, za koju je smatrao da bolje zadržava svježinu od običnih kutija i sprječava da sve skupa klizi. No, izum se pokazao problematičnim upravo radi načina proizvodnje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Picerija "Venezia" - tradicija koja traje Picerija "Venezia" - tradicija koja traje
Pica mafini Pica mafini
Ostalo vam je starog hljeba? Za 15 minuta na stolu ćete imati ukusnu picu Ostalo vam je starog hljeba? Za 15 minuta na stolu ćete imati ukusnu picu
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    12h 50m
    8
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    13h 4m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    15h 21m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    12h 56m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    5h 11m
    0