Знате ли зашто су све кутије за пицу коцкасте, а не округле?

12.03.2024. 19:00
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Кутија за пицу је склопива кутија за паковање обично израђена од влакнастог картона у коју се спремају топле пице за понијети. Она значајно олакшава доставу на кућну адресу. Кутија мора бити врло отпорна, јефтина, с могућношћу слагања, топлотно изолована за регулисање влажности и прикладна за транспорт хране.

Посуде за испоруку свјеже печене пице постоје најмање од 19. вијека, када су напуљски пекари стављали своје производе у вишеслојне металне посуде познате као стуфе и затим их слали уличним продавачима. Тада је посуда била округла и израђена од коситра или бакра.

Једнократна амбалажа почела се развијати у Сједињеним Државама након Другог свјетског рата. У то вријеме пица је постајала све популарнија и настале су прве услуге доставе пице. У почетку су покушавали испоручивати пице у једноставним валовитим кутијама, сличним онима које се користе у сластичарнама, али су се оне често савијале или чак ломиле на два дијела. Други су покушали ставити пице на тањире и транспортоваати их у папирнатим врећицама. Тиме је дјеломично ријешен проблем. Међутим, било је готово немогуће превести више од једне пице у једној торби.

Патент за амабалажу сличну оној какву данас користимо први пут се појавио 1963. године. Али, поставља се питање: зашто је кутија коцкастог, а не округлог облика попут пице? Одговор је заправо врло једноставан.

Наиме, ради се о економичности и практичности те, наравно, уштеди материјала. Квадратне кутије лакше је и јефтиније производити јер се састављају од једног листа картона. Лако их је израдити и лако се могу сложити те похранити у кутове или у простор за замрзавање. Ипак, неко вријеме компаније су покушавале прилагодити дизајн самој пици.

Током година, компаније су покушале промијенити индустрију доставе пице с прототиповима округлих кутија за пицу. Године 2004. иноватор по имену Џон Харви осмислио је округлу кутију за пицу названу Пресеал, за коју је сматрао да боље задржава свјежину од обичних кутија и спрјечава да све скупа клизи. Но, изум се показао проблематичним управо ради начина производње.

Коментари 0
Повезане вијести
Пицерија "Venezia" - традиција која траје Пицерија "Venezia" - традиција која траје
Пица мафини Пица мафини
Остало вам је старог хљеба? За 15 минута на столу ћете имати укусну пицу Остало вам је старог хљеба? За 15 минута на столу ћете имати укусну пицу
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    18h 5m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 1m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    17h 5m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    13h 58m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    15h 55m
    0