Župljanin: Srpskoj vratiti hašku arhivu koja joj pripada

12.02.2020. 11:13
0
IZVOR: Srna

Potpredsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske /VRS/ Slobodan Župljanin smatra da institucije Republike Srpske moraju učiniti sve da se haška arhiva koja se odnosi na Republiku Srpsku i njene građane vrati u Srpsku.

-Veliki dio arhivske građe Haškog tribunala nasilno je oduzet od građana i institucija Republike Srpske i mislim da bi sve ono što je nasilno oduzeto trebalo da bude vraćeno onim subjektima od kojih je oduzeto- rekao je Župljanin Srni.

Prema njegovim riječima, povratak haške arhive u Republiku Srpsku imao bi veliki značaj za Srpsku, posebno za građane koji su procesuirani za navodno počinjene ratne zločine u proteklom ratu.

-Hašku arhivu trebalo bi ponovo pregledati i preispitati kako bi se vidjelo da li je eventualno na osnovu tih dokumenata mogla biti donesena i neka drugačija presuda da je u cijelosti uvažen sadržaj i identitet takvih dokumenata- istakao je Župljanin.

On je napomenuo da bi bilo veoma korisno da institucije i građani Republike Srpske dođu u posjed haške arhive i da se izvrši njena sistematizacija, pregled, arhiviranje i čuvanje, jer je to važno za istoriju Republike Srpske.

-Povratak arhive Haškog tribunala koja se odnosi na Republiku Srpsku imala bi veliki značaj i za živote velikog broja ljudi koji su pred tim trubunalom i pred drugim sudovima bili procesuirani, a u vezi sa događajima koje je ta arhivska građa pokrivala- zaključio je Župljanin.

Akademik Nenad Kecmanović izjavio je ranije da će, prema zvaničnim informacijama Haškog tribunala koje su prošle nezapaženo u medijima, haška arhiva biti povjerena Sarajevu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Tim srpskih ljekara otputovao u Hag da pregleda generala Mladića Tim srpskih ljekara otputovao u Hag da pregleda generala Mladića
Ljekari idu u Hag da pregledaju Mladića, predvodi ih Đajić Ljekari idu u Hag da pregledaju Mladića, predvodi ih Đajić
Hadži Šalja na putu za Hag Hadži Šalja na putu za Hag
Najčitanije
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    7h 48m
    0
  • Dejan Kojić proglasio pobjedu u Palama
    21h 53m
    9
  • Marinko Božović proglasio pobjedu u Istočnoj Ilidži
    22h 48m
    5
  • Ljubiša Ćosić proglasio pobjedu
    19h 57m
    5
  • Pobjeda Strahinje Baševića u Sokocu
    21h 36m
    15