Личност дана: Иво Андрић – 128 година од рођења великана

09.10.2020. 09:06
0
ИЗВОР: Танјуг

Једини добитник Нобелове награде са простора бивше Југославије писац и дипломата Иво Андрић рођен је на данашњи дан 1892. године у Травнику у породици Антуна Андрића и Катарине Пејић.

Основну школу завршио је у Вишеграду, а Велику гимназију, најстарију босанско-херцеговачку средњу школу, у Сарајеву.

У октобру 1912. започиње студије у Загребу, одакле одлази у Беч, гдје слуша предавања из историје, филозофије и књижевности. Због слабих плућа и честих здравствених проблема, ускоро напушта Аустрију и наставља студије у Кракову у Пољској.

Андрић је као гимназијалац био припадник покрета "Млада Босна" и борац за ослобођење јужнословенских народа из Аустроугарске монархије.

Затечен Првим свјетским ратом, убрзо напушта студије, вративши се у Сплит, гдје га полиција хапси и одводи у тамницу - прво у Шибеник, а затим у Марибор, након чега му је одређен кућни притвор у Овчареву, из ког прелази у Зеницу.

Студије је завршио у Грацу. У јуну 1924. године одбранио је докторску тезу "О развоју духовног живота у Босни под утицајем турске владавине", а двије године касније постао је ванредни члан Српске краљевске академије у Београду. Њен редовни члан био је од 1939. године.

Андрић је иза себе оставио богат књижевни опус. Своју књижевну каријеру започео је као пјесник - први књижевни рад, песму "У сумрак", објавио је 1911. у "Босанској вили". Током боравка у мариборској тамници интензивно пише прозу, а 1918. слиједи дјело " Еx Ponto".

Послије Првог свјетског рата Андрић се запослио у Министарству спољних послова у Београду. Служба га је у раној фази одвела у посланства у Ватикану, Трсту, Букурешту, Грацу.

Радио је у дипломатској служби Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а затим Краљевине Југославије, и у Риму, Марсељу, Паризу, Бриселу, Женеви, Мадриду и Берлину.

То је период плодног литерарног стваралаштва и тада објављује збирку пјесама у прози "Немири" и приповијетке "Ћоркан и Швабица", "Мустафа Маџар", "Љубав у касаби", "Мост на Жепи", "Јелена, жена које нема".

Уочи Другог свјетског рата - 1939. године, због несагласја са политиком власти у Београду, напустио је амбасадорско мјесто у Берлину, вратио се у Београд и посветио писању.

Књижевну величину и признање у свијету Андрићу је донио прозни опус: романи "Травничка хроника", "На Дрини ћуприја" и "Госпођица", настали 1945. године, као и роман "Проклета авлија" из 1954. године.

За књижевни опус, за романе "На Дрини ћуприја", "Госпођица" и "Травничка хроника" писац је крајем 1961. године добио Нобелову награду за књижевност. Андрић је први и до сада једини писац са југословенских простора који је одликован тим највишим књижевним признањем.

Иво Андрић је умро на Војномедицинској академији у Београду 13. марта 1975. године. Сахрањен је у Алеји великана на београдском Новом гробљу.

У часу смрти имао је непуне 83 године, а у Андрићевој биљежници је остао запис: "Помисао на смрт изазива, већ сама по себи, код човека страх. А код књижевника и сваког 'јавног радника' долази уз то још и одвратност од глупих и неискрених некролога који нас чекају".

На основу тестаментарне воље писца, 1976. године основана је Задужбина Иве Андрића, која и данас води бригу о пишчевој књижевној баштини. Задужбина сваке године додјељује Андрићеву награду за најбољу приповијетку или збирку прича написану на српском језику.

Коментари 0
Повезане вијести
"Кад ти живот створи хиљаду разлога за плакање, ти му покажи хиљаду разлога за осмијех!" "Кад ти живот створи хиљаду разлога за плакање, ти му покажи хиљаду разлога за осмијех!"
Милош Обреновић - ратник, политичар, кнез Милош Обреновић - ратник, политичар, кнез
На данашњи дан умро нобеловац Иво Андрић На данашњи дан умро нобеловац Иво Андрић
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    2h 21m
    5
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 17m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    20h 2m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    17h 1m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    18h 13m
    0