Лијечење обољелих и заштитна опрема коштали Српску 100 милиона КМ

04.05.2021. 20:35
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Трошак болничког лијечења заражених корона вирусом и рехабилитације одређеног броја оних који су прележали ковид, те набавке заштитне опреме и медицинских средстава, од почетка пандемије до краја марта ове године приближио се цифри од 100 милиона КМ.

Подаци Фонда здравственог осигурања РС показују да су се, у овом периоду, у болницама и Универзитетском клиничком центру РС лијечила 12.722 пацијента обољела од корона вируса, а да је трошак њиховог болничког лијечења износио око 48 милиона КМ.

На пулмолошкој рехабилитацији у Српској до сада је било 510 пацијената који су прележали овај вирус, док су трошкови постковид рехабилитације износили око 740.000 КМ.

На набавку опреме и медицинских средстава потрошено је 46 милиона КМ, а у току је набавка вриједности још десет милиона КМ.

Укупни трошак лијечења ковид пацијената и набавке опреме, у односу на крај 2020. повећан јуе за скоро 20 милиона КМ.

Од почетка епидемије, болнице у Српској са највећим бројем пацијената суочиле су се управо у овом таласу.

Тако је кроз Ковид ургентни центар УКЦ РС у децембру, јануару и фебруару прошло 5.914, а само у марту и прве двије седмице априла 5.947 пацијената.

– У УКЦ РС 11. априла је било 611 пацијената, што је рекорд до сада. С друге стране, просјечна дужина лијечења у новембру лани била је 15, а у овом таласу 20 дана – рекао је за Српскаинфо помоћник директора УКЦ РС за медицинска питања др Слободан Хајдер.

У ФЗО РС наглашавају да, у просјеку, болничко лијечење оболелих од корона вируса по пацијенту кошта око 4.000 КМ.

– У зависности од тежине клиничке слике, за обољеле од короне који су збринути у једницама интезивне његе уз употребу респиратора, Фонд по пацијенту плаћа 30.330 КМ, од пријема до отпуста из болнице. За пацијенте који захтијевају повремену употребу кисеоничке маске и класификују се као пацијенти са тежом клиничком сликом, плаћа 2.270 КМ, а за пацијенте са најблажом клиничком сликом 1.260 КМ – кажу за Српскаинфо.

У овом фонду и подсјећају да је Српска у новембру лани, прва у региону омогућила продужену медицинску рехабилитација за грађане који су прележали корона вирус, а након њиховог болничког лијечења.

– Рехабилитација се одобрава до 28 дана, и то само на основу отпусног писма у којем се наводи одговарајућа дијагноза и упутнице породичног доктора. Обољели од корона вируса у РС не учествују у трошковима болничког лијечења, а не плаћају партиципацију ни за услуге у домовима здравља, за лијекове који се налазе на нашим листама, за пулмолошку рехабилитацију након болничког лијечења – наглашавају у овом фонду.

Додају да су здравствене установе у Српској од почетка пандемије у потпуности снабдјевене довољним количинама потребне заштитне опреме и медицинских средстава. То је, како истичу, од кључног значаја за адекватно лијечење обољелих и спречавање ширења корона вируса.

Од почетка пандемије до краја марта 2021, ФЗО је набавио 165 респиратора и других апарата у вриједности 14,9 милиона КМ.

Набављено је и 20,8 милиона трослојних маски вриједних 12,1 милион, 235.000 заштитних одијела од 7,37 милиона, 19,3 милиона рукавица у вриједности 3,33 милиона КМ. ФЗО је у овом периоду, између осталог, набавио и милион FFP2 и FFP3 маски, које су коштале укупно 4,45 милиона, те 56.000 PCR комплет тестова у вриједности 1,52 милиона КМ.

Из болница у Српској које збрињавају ковид пацијенте, поручују да је пандемија повећала трошкове дијагностике и лијечења.

– Велики број пацијената код којих је потврђено присуство короне има вишеструке коморбидитете, па лијечење није искључиво везано за ковид. Евидентно је да су повећани трошкови за лијечење пацијената у свим установама које збрињавају ковид пацијенте, па тако и у нашој. Повећани су трошкови за дијагностику, кисеоник, лијекове – рекао је раније за Српскаинфо директор Универзитетске болнице у Фочи Радмил Марић.

Из УКЦ РС су саопштили да су за годину дана пандемије на кисеоник потрошили милион КМ, те да је његова потрошња порасла за десет пута.

– У односу на 2019, потрошња антибиотика лани је порасла за два милиона марака, а пола милиона КМ потрошили смо на лијекове који превенирају згрушавање крви. Антивисрусни лијекови само за једног пацијента коштају скоро 8.000 КМ – нагласили су у УКЦ РС.

Први пацијент са инфекцијом САРС ЦоВ 2, у ову здравствену установу хоспитализован је 5. марта 2020, у Клиници за инфективне болести.

До почетка марта ове године, у УКЦ РС прегледано је око 20.000 пацијената, а на болничком лијечењу било је око 5.000, укључујући и друге ковид одјеле који су формирани због погоршања епидемиолошке ситуације.

До тада, најмлађи пацијент је имао годину дана, а најстарији 95 година.

У Клиници интензивне медицине за нехируршке гране, заједно са Клиником за анестезију и интензивно лијечење, у првој години епидемије корона вируса на неком од видова респираторне подршке било је око 800 пацијената, а најмлађи пацијент на респиратору имао је десет година.

Од почетка епидемије, па до краја прошле године, у Српској је због изолације мјесечно на боловању у просјеку било око 4.430 радника, који су имали корону или су морали да се изолују због контакта са зараженим.

То значи да је, од укупног броја радника који су у 2020. години користили боловање, сваки четврти са посла одсуствовао због изолације.

Подаци Фонда здравственог осигурања РС показују да је, кад је ријеч о изолацији, од марта до краја децембра лани регистрован 44.321 случај боловања – 40.643 до 30 дана и 3.678 преко тога.

– Боловање због изолације подразумијева и изолацију усљед заразе корона вирусом, као и изолацију због контаката са зараженим – рекли су раније за Српскаинфо у ФЗО РС, подсјетивши да за боловања која су дужа од 30 дана, овај фонд послодавцима надокнађује 70 одсто, а у случају заразних болести, као што је и корона вирус, рефундира се 90 одсто нето плате.

 

Коментари 0
Повезане вијести
76 прекршаја у вези са заштитом становништва од заразних болести 76 прекршаја у вези са заштитом становништва од заразних болести
Дом здравља у Сокоцу добио заштитна одијела и опрему Дом здравља у Сокоцу добио заштитна одијела и опрему
Донирана заштитна опрема Институту за јавно здравство Донирана заштитна опрема Институту за јавно здравство
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    6h 20m
    0
  • Слани мафини
    15h 41m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    17h 36m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    15h 30m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    9h 59m
    3